Глава Руської православної церкви патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив першу в історії патріаршу літургію в Китаї. На території посольства Росії, де колись розташовувалася Російська духовна місія, зібралося понад п`ятсот православних християн - російських громадян, що живуть і працюють в Китаї, албазінців - нащадків російських козаків, які осіли в Пекіні в кінці XVII століття, православних китайців. Були присутні також православні українці, білоруси, серби, болгари, французи, американці, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Євангеліє читалося церковнослов`янською та китайською мовами. Літургія проходила на відкритому повітрі, серед величезних квітучих акацій.

"Для нас це дуже важлива подія. Патріарх Кирил зустрівся з вищим китайським керівництвом. Ми сподіваємося, що цей візит сприятиме відродженню православ`я в Китаї", - сказала представниця албазінців Матрона Ван.

Відео дня

"Китайська православна церква існує понад триста років", - сказав патріарх під час зустрічі з журналістами після бесіди з головою КНР Сі Цзіньпіном. Він нагадав, що ще в 40-50-ті роки минулого століття "її очолювали два китайських ієрарха, були десятки китайських православних священиків".

Нині, за деякими оцінками, в Китаї налічується 15 тис православних віруючих.

Патріарх Кирил здійснює перший в історії візит до Піднебесної. У подальшій програмі візиту - відвідання Харбіна і Шанхаю, де наприкінці XIX - початку XX століття були найбільші російські діаспори.