10 травня 2013 року після завершення зустрічі з Головою Китайської Народної Республіки Сі Цзиньпіном Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відповів на запитання кореспондентів російських і китайських ЗМІ.

Як зазначив Предстоятель Руської Православної Церкви, однією з важливих тем на зустрічі був розвиток дружби між китайським і російським народами. «Поняття дружби складається з багатьох чинників, — відзначив Святіший Владика. — Їй сприяє взаємовигідне економічне співробітництво, коли сторони обмінюються своїми можливостями, торгують, здійснюють науково-технічне співробітництво і таким чином кожен отримує користь від цієї взаємодії. Дружбі сприяє також політичний діалог, досягнення згоди щодо важливих світових проблем і питань двосторонніх відносин. Але якщо на цьому поставити крапку, то дружби не вийде. Йтиметься просто про прагматичні відносини. А ми знаємо, що дружба — це більше, ніж такого роду відносини. Дружба там, де задіяно людське серце, де є щира повага й симпатія. Там, де справжня сердечна дружба — там безпека й прекрасний фундамент для розвитку співпраці. Церква займається людським серцем, вона вважає своїм обов`язком робити реальний внесок у зміцнення справжньої дружби між нашими народами».

«Ми говорили про те, як важливо, щоб кожен із наших народів сприймав культуру й цивілізацію одне одного як таку, що має спільні риси. От якщо гасло "Росія і Китай — друзі навіки й ніколи — вороги" стане частиною культури Росії та Китаю, ми досягнемо поставлених завдань», — продовжив Святіший Патріарх, уточнивши, що в цій спільній роботі значну роль повинні відіграти релігійні організації.

Відео дня

Його Святість також розповів, що на зустрічі було порушено питання продовження й розвитку діалогу між Руською Православною Церквою та релігійними організаціями Китаю.

Голова КНР розповів Предстоятелю Руської Православної Церкви про релігійну ситуацію в Китаї та роль релігійних організацій у побудові суспільства, що є прикладом гармонії та солідарності. «Це, звичайно, не простий процес, але державна влада Китаю всіляко бажає сприяти побудові саме такого гармонійного суспільства, в яке представники релігій робили б свій важливий внесок, — зазначив Патріарх Кирил в бесіді з журналістами. — Ми оцінили також і результати діалогу, який веде Руська Православна Церква з Державним управлінням Китайської Народної Республіки у справах релігій, і визнали за необхідне продовжувати цю роботу».

За свідченням Його Святості, також було порушено тему Китайської Православної Церкви, яка існує вже понад триста років. У п`ятдесятих роках її очолювали два китайських ієрархи, служіння в ній здійснювали десятки китайських православних священиків. «Потім настали часи, про які ви добре знаєте, вони практично звели нанівець роботу Китайської Православної Церкви, — сказав Святіший Патріарх Кирил. — Але в Китаї продовжують залишатися китайські віруючі — китайці за національністю, а також багато десятків тисяч православних людей із Росії, України, Білорусі, які приїжджають до Китаю: дехто ненадовго, а дехто — на тривалий час. Я дуже сподіваюся, що в результаті діалогу, який веде наша Церква з Державним управлінням Китайської Народної Республіки у справах релігій, ті питання, які стоять на порядку денному, будуть поступово вирішуватися при повній повазі Конституції та законодавства Китаю, з опорою на місцеві ресурси».

Патріархія.ru