Патріарх Московський і всієї Русі Кирил повідомив, що в ході його зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном в п`ятницю порушувалися питання становища Китайської автономної православної церкви, життя якої після періоду "культурної революції" занепало, і висловив надію на поступове вирішення її проблем через діалог РПЦ з владою країни.

Вперше в історії глава РПЦ відвідує Китай. У Московському патріархаті сподіваються, що цей візит зміцнить російсько-китайські відносини і сприятиме нормалізації становища Китайської автономної православної церкви. Серед труднощів, з якими сьогодні стикається Китайська православна церква, яка отримала автономію від РПЦ в 1956 році, експерти називають брак священиків і відсутність регулярних богослужінь.

"Я дуже сподіваюся, що в результаті діалогу, який здійснює наша церква з державним управлінням у справах релігій КНР, всі питання, які стоять на порядку денному, будуть поступово вирішуватися, при повній повазі до конституції і законодавству Китаю, з опорою на місцеві ресурси - для вирішення тих проблем, які в цій галузі існують", - сказав патріарх журналістам після зустрічі з головою КНР.

Відео дня

Предстоятель відзначив, що в 50-х роках минулого століття в Китаї знаходилися десятки китайських православних священиків, але потім "пішли часи, які фактично звели нанівець роботу Китайської православної церкви". При цьому, за словами патріарха, в республіці сьогодні є православні віруючі китайської національності, а також сотні тисяч православних людей з Росії, України і Білорусії, які приїжджають в країну.

У свою чергу директор державного управління у справах релігій при державному раді КНР Вань Цзоань висловив сподівання, що візит патріарха в КНР відкриє нову сторінку в контактах двох країн у релігійній сфері і відзначив великий авторитет РПЦ як в Росії, так і закордоном.

РИА Новости