Представництво Руської православної церкви при Раді Європи вперше організовує у п`ятницю у французькому містечку Ешо (під Страсбургом) свято на честь перенесення в Ешо з Риму 10 травня 777 року мощей святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, повідомив РИА Новости глава представництва ігумен Філіп (Рябих).

"У храмі святого Трохима в Ешо буде здійснена божественна літургія. Співатиме хор з Київських духовних шкіл, який перебуває в Страсбурзі з благословення митрополита Бориспільського Антонія, керуючого справами Української православної церкви. На свято приїдуть паломники з Росії, а також групи віруючих з парафій Франції та Німеччини", - зазначив ігумен Пилип.

За його словами, в VIII столітті незадовго до перенесення мощей Віри, Надії, Любові та Софії єпископ Страсбурга Ремігій заснував у Ешо новий жіночий монастир. І коли він супроводжував Карла Великого, що відвідував Рим, то попросив у Папи Римського Адріана мощі мучениць для новозаснованого монастиря в цілях зміцнення християнства в Ельзасі.

Відео дня

Під час революційних подій у Франції наприкінці XVIII століття мощі зникли. Імовірно, вони до цих пір перебувають десь у межах Ешо.

Нині в католицькому храмі святого Трохима знаходиться історична рака, в якій зберігалися мощі протягом 400 років, та частка мощей святої мучениці Софії. Тут же паломники можуть вклонитися іншій християнській святині - частці Хреста Господнього.