Сьогодні в усіх православних храмах пройдуть заупокійні служби за воїнами, які віддали свої життя за свободу Батьківщини в роки Великої Вітчизняної війни. Цього року, як і в 1945 році, День Перемоги збігся зі святкуванням Великодня, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Церква, незважаючи на скрутне становище перед початком війни через антирелігійну політику, з самого початку зайняла патріотичну позицію, оголосивши про свою підтримку всенародної боротьби проти німецько-фашистських загарбників.

Місцеблюститель Патріаршого престолу митрополит Сергій, майбутній патріарх Московський і всієї Русі, 22 червня 1941 року призвав віруючих стати на захист Батьківщини. Церковні кошти поповнили Фонд оборони, Фонд допомоги пораненим, Фонд допомоги дітям та сім`ям бійців Червоної Армії. Сума добровільних внесків віруючих до кінця війни склала близько 300 млн рублів. Частина зібраних грошей була використана на створення танкової колони "Дмитро Донський" і авіаційної ескадрильї імені Олександра Невського.

Відео дня

Духовенство розділило з народом всі тяготи війни. Митрополит Ленінградський Алексій / Симанський / - майбутній патріарх - переніс у блокадному місті всі 900 днів облоги. Тепер вже широко відомий подвиг архієпископа Луки /Войно-Ясенецького/, який поряд з пастирським служінням був фронтовим хірургом, керував об`єднанням військових госпіталів, написав видатні наукові праці. Пройшовши застінки ГУЛАГу, отримавши потім Сталінську премію за внесок у справу фронтовий медицини, він в 1990-і роки був зарахований до лику святих.