8 травня 2013 року, напередодні святкування Дня Перемоги, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил поклав вінок до могили Невідомого солдата біля Кремлівської стіни.

Після покладання вінка з написом «Вічна пам`ять славним захисникам Вітчизни нашої. Від Патріарха Московського і всієї Русі Кирила» і виконання військовим оркестром Гімну Росії, Предстоятель та духовенство Руської Православної Церкви виголосили «Вічну пам`ять» «вождям і воїнам, які на полі брані за віру і вітчизну життя своє поклали», і проспівали Великодній тропар «Христос воскрес із мертвих».

Далі відбувся прохід роти почесної варти 154-го окремого комендантського Преображенського полку.

Відео дня

Звертаючись до офіцерів і солдатів, Святіший Патріарх Кирил, зокрема, сказав:

«Вітаю вас усіх зі святом Перемоги! Допомагай вам Бог гідно служити у Збройних силах Росії, продовжуючи славу наших великих пращурів, які відстояли Батьківщину, а значить, відстояли наше життя, щоб усі ми могли жити у вільній країні і радіти цій свободі».

Потім Його Святість привітав з Днем Перемоги духовенство, нагадавши, що 6 травня 1945 року, коли підійшли до кінця бойові дії Великої Вітчизняної війни, одночасно відзначалися свято Світлого Христового Воскресіння і день пам`яті святого Георгія Побідоносця - небесного покровителя православного воїнства.

«Звичайно, це невипадково, - підкреслив Предстоятель. - 22 червня 1941 року, в неділю всіх святих, в землі Російській просіявших, ворог сунувся в нашу Вітчизну, не заглянувши в церковний календар, і все це закінчилося святом Святої Пасхи, пам`яттю Георгія Побідоносця та повною перемогою нашої зброї».

«Тоді життя в нашій Батьківщині було зовсім іншим, - продовжив Святіший Патріарх. - У нас не було повної свободи, багато людей не вірили в Бога, але вони залишалися носіями нашого національного духовного коду, нашої національної православної цивілізації, навіть не усвідомлюючи цього. І вони захистили все те, що розцвіло тепер, в умовах свободи, зробивши можливим, в тому числі, відродження релігійного життя».

«Наше завдання полягає в тому, щоб завжди пам`ятати про День Перемоги і робити все, щоб країна наша залишалася вільною, здатною самобутньо розвиватися, не підкоряючись нічиїй волі з-за кордону. Сьогодні це не менш складно, ніж у ті часи, - переконаний Предстоятель. - І ось тут духовне воїнство повинне бути на передній лінії фронту, адже нам дано бачити те, що, може бути, не дано бачити людям світським, - як ворог роду людського розкладає тканину сучасних технологічних товариств, як зваблює людей багатьма спокусами».

«Якщо будемо зберігати нашу пильність, - збережемо віру православну, збережемо вільною і нашу Батьківщину», - підсумував Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі