В місті Новомосковську Дніпропетровської області сьогодні, 8 травня, після реконструкції відкрито присоборну площу козацького Свято-Троїцького собору – храму, побудованого з дерева без жодного цвяха, внесеного до реєстру національної культурної спадщини.

Як повідомили УНІАН в управлінні преси та інформації Дніпропетровської облдержадміністрації, відкриття площі приурочили до 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні

Реконструкція присоборної площі – один з етапів реставрації Собору, розпочатої в 2010 році. Остання реставрація цієї історичної споруди, побудованої в середині 70-х років XVIII століття, була проведена в 1888 році. Згідно з повідомленням, загалом на реконструкцію цієї пам’ятки архітектури виділено близько 30 млн грн з державного бюджету та обласного бюджету Дніпропетровщини. Згідно з планом, Свято-Троїцький собор у Новомосковську буде повністю відновлений за 2-2,5 роки.

Відео дня

Відкриваючи присоборну площу голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков повідомив, що незабаром за підтримки влади з’явиться Соборна площа біля нового комплексу єпархії в Дніпродзержинську. Тут будується унікальна культова споруда «Голгофа» заввишки 33 метри.

За словами губернатора, в області цього року відкриється до 10 нових храмів та буде встановлено 15 поклінних хрестів.
Довідка УНІАН. Свято-троїцький собор, створений в стилі українського (козацького) бароко - побудований із дерева без жодного цвяха. Образ Свято-Троїцького собору є провідним у відомому романі видатного класика української літератури ХХ століття Олеся Гончара «Собор».