Предстоятель Руської Православної Церкви Патріарх Кирил заявив, що міжнародні урочистості з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі відкриються в липні в Москві.

"Ми припускаємо, що урочистості розпочнуться в Москві 24 липня, в день пам`яті святої благовірної княгині Ольги, бабки князя Володимира - можна сказати, першої християнки у владі, яка багато в чому підготувала Хрещення Русі", - сказав Патріарх в інтерв`ю телеканалам Росія-1 і Росія-24, показаному в неділю.

Він повідомив, що заплановано урочисте богослужіння в храмі Христа Спасителя, на яке запрошені голови помісних Православних церков, передбачається також, що в цей день відбудеться народний фестиваль.

Відео дня

Потім все переміститься в Київ, де відбудеться урочисте богослужіння на Володимирській гірці, біля пам`ятника святому князю Володимиру.

"Сподіваємося, що будуть присутні й глави Церков. Українське керівництво вийшло з ініціативою запросити саме на цю подію - молебень на Володимирській гірці - глав Православних церков і глав держав, де більшість людей належать до Православної церкви", - зазначив Патріарх Кирил.

Він повідомив, що великий гала-концерт пройде на Хрещатику - єдиній вулиці на просторах історичної Русі, яка названа на честь події Хрещення.

Потім урочистості продовжаться в Мінську, де буде здійснено богослужіння під відкритим небом і передбачаються великі хресні ходи.

Патріарх Кирил вважає важливим, щоб росіяни, українці і білоруси пам`ятали про подію Хрещення Русі, яка визначила подальший хід історії слов`янських народів.

"Через входження в християнський світ ми стикнулися з усією Європою - Візантією, Римом і з Єрусалимом, який завжди був частиною цього єдиного християнського простору. Росія, тодішня Русь, вийшла з вузьких провінційних рамок і побачила перед собою зовсім інше буття, що особливим чином збагатило і країну, і кожну людину. І цей імпульс не загасає впродовж 1025 років", - додав предстоятель Руської Православної Церкви.

Корреспондент