6 травня 2013 року, у понеділок Світлої седмиці, день пам`яті святого великомученика Георгія Побідоносця, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Георгіївському храмі-пам`ятнику на честь перемоги у Великій Вітчизняній війні на Поклонній горі м. Москви.

Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

Ваші Преосвященства, дорогі владики! Високоповажні отці! Брати й сестри! Отче Серафиме, настоятелю цього святого храму!

Відео дня

Я хотів би сердечно Вам подякувати за добрі слова. І радію, що Господь дає мені сили щороку тут, на Поклонній горі, у день святкування пам`яті святого великомученика Георгія Побідоносця, звершувати це богослужіння.

Великомученик Георгій не тільки символ перемоги добра над злом, не тільки символ нашого міста — це символ заступництва за всіх тих людей, які борються за правду. Він не просто на боці віруючих або невіруючих — він на боці тих, хто бореться за правду.

У минулій війні народ наш, безперечно, боровся за правду і поклав у цій боротьбі мільйони й мільйони своїх життів, життів своїх дітей. І тому неможливо без хвилювання звершувати богослужіння в день святого великомученика Георгія, напередодні Дня Перемоги, на цьому чудовому місці — на Поклонній горі, де місто наше, Першопрестольний град, не схилив голови своєї перед Наполеоном і де в пам`ять про Велику перемогу у Великій Вітчизняній війні побудовано чудовий меморіал, частиною якого є цей храм.

Ми підносимо сьогодні наші сугубі молитви про Вітчизну нашу, про владу та воїнство, про весь народ Божий, щоб Господь дав нам сили завжди залишатися на боці правди Божої. Тоді з нами будуть і святий Георгій Побідоносець, і всі святі угодники Божі. Тоді Росія буде непереможною. А якщо зрадимо Божій правді, то марними будуть наші молитви, і небеса будуть закриті, і угодники Божі не почують нас.

Сьогоднішній день є днем великої надії на те, що Церква, що на небі перебуває і торжествує, де всі праведники, серед яких і святий великомученик Георгій, разом із нашою Церквою земною, мандрівною, що перебуває в боріннях, у падіннях і повстаннях, — що ми всі разом сьогодні торжествуємо Пасху Божу спасенну. І це дає нам особливу можливість звертатися до наших небесних покровителів із палкою молитвою і про країну нашу, і про воїнство, і про народ наш.

На згадку про перебування в цьому святому храмі хотів би піднести вам також крашанку з зображенням Воскресіння Христового та святого преподобного Сави Сторожевського, учня преподобного Сергія, одного із засновників руського чернецтва. Нехай береже вас всіх Господь. Христос Воскрес!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі