На святій горі Афон у Світлу седмицю – тиждень після Великодня - відбуваються хресні ходи з іконами Богородиці.
Як повідомляє сайт «Помісна Церква», щороку на другий день Пасхи на Афоні проводиться хресна хода з чудотворною іконою Пресвятої Богородиці «Достойно є».

Це традиційний святогірське свято проходить з особливою урочистістю і за своїм масштабом нагадує хресні ходи Візантійської імперії. Починається день з Божественної Літургії, яка відбувається в головному соборному храмі Афона - Протата. За багаторічною традицією богослужіння звершують тільки священнослужителі-келіоти - жителі столиці Афону.

Представники монастирів в ньому участі не беруть. Після літургії звершують водосвятний молебень. Потім формується процесія, на чолі якої встають хоругвоносці з хрестами, візантійським і грецьким прапором, хоругвами. Одна з головних святинь Святої Гори - ікона «Достойно є» укрита багатобарвною великою парасолею.

Відео дня

У хресній ході беруть участь представники всіх афонських обителей, світська влада Афону, сотні ченців і прочан. Всі вони по черзі несуть на руках чудотворний образ Богородиці. Дзвонять дзвони і голосно звучать візантійські духовні піснеспіви. Урочиста хода по околицях столиці Афона - Кареі триває від п`яти до шести годин. Маршрут обраний в суворій відповідності зі Статутом Святої гори Афон 1508 року, і за його точністю спостерігає один з ченців.

Хресна хода проходить повз представництв афонських монастирів, чернечі келії. Всі пригощають учасників ходи солодощами, яйцями, сиром і вином. У кожній (навіть найменшій) келії читається Євангеліє і тропар на честь святого, якому вона присвячена. Завершується хресна хода молебнем в будівлі Священного Кінота. Самі афонські ченці так пояснюють сенс багатовікової традиції: мета Хресної ходи - розділити благу звістку про Воскресіння Спасителя з оточуючими і афонською природою. Освятити поля, ліси, рослини і тварин Святої гори.

На третій день після Великодня процесія з чудотворним образом Пресвятої Богородиці «Дивовижне заступництво» з монастиря Кутлумуш перебуває з візитом у відповідь розташовану неподалік Карею (за день до цього Кутлумуш відвідує хресна хода з іконою «Достойно є»).

Особливою урочистістю відрізняється хресна хода з чудотворною Іверською іконою Пресвятої Богородиці, що проходить у вівторок Світлої седмиці в монастирі Івірон.

У п`ятницю у Ватопедському Афонському монастирі відбувається хресна хода з чудотворним образом Пресвятої Богородиці «Єлеоточива» («Дохіарісса», «Келарниця»). Вранці ікона переноситься з монастирського сховища єлею в кафедральний собор Ватопед, а після завершення Божественної Літургії виноситься у двір обителі, де з особливою урочистістю у супроводі ігумена, братії та паломників бере участь в традиційній ході.

На Світлій Седмиці афонський Статут допускає для ченців деякі послаблення: зокрема, дозволені візити в сусідні монастирі.