4 травня 2013 року, у Велику суботу, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив вечірню з читанням 15 паримій і Божественну літургію свт. Василія Великого в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві.

Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

Усіх вас, дорогі владики, отці, брати й сестри, сердечно вітаю з грядущим святом Пасхи Божої спасенної.

Відео дня

Ми звершили Літургію Великої суботи, яка, згідно зі Статутом, поєднується з вечірнім богослужінням. Саме вечірнім богослужінням за літургійною традицією Церкви нашої відкривається і прославляється наступний день, і оскільки Літургія Великої суботи поєднується з вечірнею, то це означає, що ми вже вступили у свято Пасхи Христової.

Проте, бо ж Літургію ми здійснюємо вранці, а не ввечері, як то було в давнину, весь день суботи присвячується особливій події. Господь після смерті Своєю зійшов у пекло і вивів із пекла праведників. Він увійшов туди, де була абсолютна влада сил темряви, і тим самим Господь Ісус Христос, Син Божий засвідчив ту владу, про яку Сам сказав у Своєму слові: «Дана мені всяка влада на небі й на землі» (Мф. 28:18). Немає влади диявола навіть над пеклом, бо Господь зійшов у ці пекельні безодні, зруйнував окови, що зв`язували праведників, вивів їх із пекла у вічні й Божественні обителі і нам всім засвідчив Свою безмежну владу над небом і над землею, а значить, і над усією людською історією. Він засвідчив Свою Божественну силу, з якою ніхто не може змагатися, Він засвідчив Свою перемогу.

Оскільки ми звершили Літургію вранці, як я вже сказав, і на нас чекає ще цілий день, ми повинні провести його під знаком тієї молитви, яка виголошувалася під час Літургії: «Нехай мовчить усяка плоть людська і нехай стоїть зі страхом і трепетом, і нічого земного в собі так не думає: Цар бо царюючих і Господь пануючих приходить заклатися і датися в жертву за вірних».

Прославляючи спасенну смерть Господа й Спасителя, готоючи себе до радісної зустрічі Його Воскресіння, ми повинні цей день провести особливим чином. І це непросто, тому що зазвичай сьогодні відбувається багато господарських справ — люди готуються до Пасхи, прибирають свої домівки, готують пасхальну трапезу. Багато людей, безперечно, втомлюються від усіх цих життєвих турбот, особливо наші жінки. А там, де втома, там іноді з`являється дратівливість, і нерідко буває так, що свято затьмарюється якимись дрібними побутовими конфліктами, пов`язаними з цією втомою.

От від такого роду конфліктів ми повинні сьогодні ухилятися. Ми думкою своєю повинні ухилятися від усього того, що зберігається в нашій пам`яті і що викликає у нас почуття засмучення, незгоди, тим більше злоби. Ми повинні відсікати всі ці спогади, ми повинні думкою своєю спрямовуватися до Святого Воскресіння, зберігати мову свою від зла (див. Пс. 33:14).                                                                                     

Нехай Господь усім нам допоможе гідно провести решту годин Великої Суботи, щоб із радістю, в мирі душевному, з глибокою вірою в спасіння, яке приніс нам Господь, зустріти цю світозору ніч Святої Пасхи. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі