3 травня, у Велику П’ятницю, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Велику Вечірню з чином виносу Плащаниці в Трапезному храмі преподобних Антонія та Феодосія Святої Успенської Києво-Печерської Лаври.

Під час богослужіння було перенесено Плащаницю, яка до цього знаходилась на престолі, з вівтаря на середину храму для поклоніння вірян. Після цього був прочитаний канон, присвячений розп`яттю і смерті Спасителя, за чим Архипастир, духовенство та віруючі молитовно вклонились і приклались до святої Плащаниці, ніби до Тіла Самого Христа після розп`яття.

«Сьогодні ми стикаємося зі смертю Господа нашого Іісуса Христа, що є дивним і для нас не зовсім зрозумілим. Але такою є любов Божа до роду людського і такими є наслідки подій, які ми згадуємо на Страстному тижні, і, які пов’язані з останніми днями Господа Погребенного і Воскреслого з мертвих. Приступимо до Нього із чистим та сокрушенним серцем і попросимо, щоби Господь, страдавший за нас, допоміг нам в ці страсні дні співстраждати Йому на Голгофі, співстраждати Йому у Гробі та дякувати Йому за ту любов, котра все змінює на краще», - зауважив Архіпастир у своїй проповіді біля Плащаниці.

Відео дня

У Страстну П’ятницю православні віруючі згадують страждання і Хрестну смерть Спасителя Іісуса Христа. Саме в цей день Страсної седмиці піст стає особливо суворим.

Офіційний сайт УПЦ