2 травня 2013 року, у четвер Страсної седмиці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію святителя Василія Великого в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві.

Під час співу Херувимської пісні було винесено алавастр (спеціальну посудину для зберігання стародавнього мира). В Царських вратах Святіший Патріарх прийняв алавастр і поставив його на престол. Посудини з новим миром були розташовані праворуч і ліворуч від престолу.

Після євхаристичного канону Предстоятель Руської Православної Церкви звершив чин освячення мира. Перед початком чинопослідування Святіший Владика виголосив коротке слово, в якому розповів про чин, що звершується:

Відео дня

«Сьогодні, у Великий четвер, ми звершимо велике дійство — освячення святого мира. Миром помазують тих, хто прийняв Хрещення, миром помазували монархів, що сходили на трон. Миро є матеріальним носієм нематеріальної Божественної благодаті — тієї самої, яка в день Святої П`ятидесятниці у вигляді вогненних язиків зійшла на святих апостолів і від них спадкоємно передається через єпископів і священиків всьому народу Божому з покоління в покоління. Цим видимим знаком благодаті, дарованої нам у день П`ятидесятниці, і є святе миро.

У Великий понеділок у Донському монастирі після особливого чину почалося мироваріння. Миро — це дорогоцінна запашна рідина з великою кількістю складових частин, про які говорить слово Боже ще в Старому Заповіті. У переданні Церкви зберігається рецепт цього складу, і протягом понеділка, вівторка та середи Страсної седмиці ця пахуча рідина при постійному читанні Святого Письма підігрівається на печі в малому храмі Донського монастиря, а потім розливається по особливих посудинах, які були принесені до Храму Христа Спасителя і нині стоять навколо святого престолу.

До Храму Христа Спасителя було також принесено особливу посудину, іменовану алавастром. У ньому зберігається стародавнє миро від самих апостольських часів, — щоразу, коли освячується нове миро, з цього алавастра вливається частка стародавнього мира, а потім вже освяченим миром в алавастрі доповнюється те миро, яке завжди зберігається в Церкві.

Зараз ми приступимо до цього таємничого священнодійства. Вас же всіх прошу піднести особливу молитву Господу, щоб Він дарував Церкві Своїй силу благодаті П`ятидесятниці, яка зберігає істину в Церкві неушкодженою і разом із спадкоємно переданим рукоположенням єпископів і священиків зберігає апостольське спадкоємство. Нехай сила благодаті Божої допомагає нам долати гріх і неправду у своєму власному житті і в житті світу. Амінь».

При співі тропаря П`ятидесятниці Предстоятель влив стародавнє миро з алавастра в кожну посудину з новоосвяченим миром. Потім Святіший Патріарх Кирил за традицією заповнив алавастр новоосвяченим миром, що символізує безперервне спадкоємство благодаті, яка зберігається в Церкві від апостолів до наших днів, і опечатав алавастр особливою печаткою. Також було закрито й запечатано посудини з новим миром, яке буде передаватися в усі єпархії Московського Патріархату.

Після закінчення Літургії Предстоятель Руської Церкви звершив чин омовіння ніг — за образом Христа, що омив ноги Своїм учням за Тайною вечерею (див. Ін. 13:1-17), Святіший Патріарх омив у храмі ноги 12 священнослужителям, що сиділи, на знак глибокого смирення й служіння народу Божому.

Після заамвонної молитви Святіший Патріарх Кирил вийшов з вівтаря на кафедру, куди пройшли 12 священиків, що сіли на приготовлені лави. Під час читання архідияконом Євангельського оповідання Предстоятель зняв із себе знаки архієрейського достоїнства: омофор, панагії і саккос, після чого підперезався лентієм (довгим білим рушником) і по черзі умив ноги одинадцяти священикам. Дванадцятий священнослужитель, що за чином символізує апостола Петра, спочатку відмовляється від омовіння, але потім, після євангельських слів «Аще не умыю тебе, не имаши части со Мною», просить омити не тільки його ноги, а й руки та голову, після чого проголошується відповідь Спасителя: «Измовенный не требует, токмо нозе умыти».

Після омовіння ніг останнього священика Предстоятель одягнувся в зняті раніше облачення, зійшов на амвон і звернувся до народу з Первосвятительським словом.

Сьогодні ввечері, напередодні Великого П`ятка, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершить у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя утреню з читанням 12-ти Євангелій Послідування Святих Страстей Господа нашого Ісуса Христа.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі