Патріарх Московський і всієї Русі Кирил заявив про те, що нечесність, корупція, черствість, жорстокість, байдужість та інші хвороби суспільства можна подолати тільки в тому випадку, якщо люди по-справжньому захочуть змінити себе, а не просто пред`являти претензії оточуючим.

«Ситуація змінюється, коли змінюються люди. А люди змінюються, коли вони хочуть змінитися. Чи не коли вони хочуть, щоб змінювалися інші (до інших можна висувати які завгодно претензії - це ні до чого не призведе), а коли вони розуміють, що їх власні шляхи неправильні, їх власні цінності потребують перегляду, їх власні звичаї потребують виправлення» , - сказав Патріарх Кирил у своєму інтерв`ю в спеціальному випуску журналу «Фома» «Москва Пасхальна».

«Такі люди звертаються до Бога з покаянням і вірою та приходять до Церкви, щоб знайти допомогу і змінити своє життя», - додав він.

Відео дня

Предстоятель Руської Православної Церкви підкреслив: безглуздо очікувати, що інші люди, що суспільство в цілому буде змінюватися, якщо ми самі мінятися не хочемо.

«Будь-які зміни на краще починаються тільки з самої людини. Я зараз повторю свої слова, які комусь не сподобалися: якщо ми творимо неправду в нашому особистому, сімейному житті, у сфері професійній, чому так гаряче вимагаємо, щоб правда здійснювалася десь на макрорівні, а на мікрорівні її не повинно бути? Люди заганяють себе в пастку: кожен затято вимагає від сусіда, товариша по службі, начальника бути праведним, але при цьому не збирається стати праведним сам», - сказав Патріарх Кирил.

За словами Патріарха Кирила при матеріалістичному розумінні людині головне - задовольнити свої матеріальні потреби, здійснити свої бажання, і в цій системі вигідно бути оточеним совісними людьми, але не бути совісним самому.

«Пам`ятаєте, як персонаж п`єси "На дні" говорить: "Кожна людина хоче, щоб сусід його совість мав, та нікому, бачиш, не вигідно мати її". Церква пропонує побачити ситуацію по-іншому. Наша головна біда - не гріхи інших людей, а наші власні гріхи», - зауважив він.

Патріарх Кирил з жалем відзначив, що часто вимоги, звернені до Церкви, так і звучать: «Зробіть мого сусіда совісним. Нехай мене оточують хороші, чесні, добрі люди, і при цьому не лізьте з своїми настановами до мене».

«Але Церква говорить про Спасителя, Який приходить врятувати нас від наших гріхів. Тому що ніхто ніколи не буде засуджений Богом за чужі гріхи. Ніхто не позбудеться вічного життя через вади інших людей. Бути совісним, уникати зла, творити добро, слідувати заповідям Божим важливо не тільки і не стільки сусідові, це життєво важливо для нас самих», - підсумував Патріарх Кирил.