Патріарх Московський і всієї Русі Кирил заявив про те, що багато проблем у житті сучасної людини, такі як постійна суєта, занепокоєння, стан загнаності походять від того, що люди не готові знайти навіть декількох хвилин на день для молитовного спілкування з Богом.

«Духовне життя - це не хобі, не розвага, на яку у нас може вистачати або не вистачати часу. Це підстава, на якій ми будуємо все інше», - сказав Патріарх Кирил у своєму інтерв`ю в спеціальному випуску журналу «Фома» «Москва Пасхальна».

За словами Предстоятеля Руської Православної Церкви, коли людина проводить своє життя в метушні, поспішає скрізь встигнути, не завжди розуміючи навіщо, і в результаті не встигає зробити нічого по-справжньому важливого - вона дуже втомлюється.

Відео дня

«Зайнятість, або, вірніше, загнаність сучасної людини походить від того, що вона мало молиться», - додав він.
Патріарх Кирил зазначив, що протягом дня завжди можна знайти хвилину на те, щоб з молитвою звернутись до Бога, подякувати за те, що ви зустріли хорошого і доброго за день, попросити допомоги для себе і для інших людей.

«Якщо ми починаємо наш день з молитви, ми закладаємо фундамент, на якому у нас все буде збудовано в належному порядку, і, як сказано у Святому Письмі про благочестиву людину, в усьому, що вона чинить, встигне (Пс 1:3)», - підкреслив Патріарх.

«Тому так важлива церковна традиція молитовного правила. Важливо хоча б п`ять хвилин на день приділяти молитві, кожен день, не пропускаючи, - і ви побачите, як почне змінюватися ваше життя. Чим більше часу ви будете приділяти молитві, тим більше часу у вас буде залишатися на все інше. Це може здатися несподіваним, але це досвід дуже багатьох людей», - зауважив він.

Патріарх Кирил з жалем зазначив, що коли людина вибирає помилковий шлях у своєму житті, в глибині її душі віна постійно відчуває занепокоєння, а спроби якось заглушити сигнал своєї совісті роблять тільки гірше.

«Слово Боже говорить, що поки ми перебуваємо в лукавстві, нам не буде спокою. Але ми можемо виправити своє життя - не самі, а з допомогою Божою, вийти на вірний шлях. Радість і мир у душі приходять тоді, коли ми покладаємо нашу надію на Бога і творимо Його волю», - сказав Патріарх Кирил.