28 квітня 2013 року в Тронному залі кафедрального соборного Храму Христа Спасителя в Москві відбулася зустріч Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з царем болгар Симеоном II.

Вітаючи високого гостя, Предстоятель Руської Церкви, сказав: «У цей святковий день ми мали можливість молитися разом з Вами в Храмі Христа Спасителя».

Святіший Владика з вдячністю зазначив: «За Вашої вирішальної особистої участі було ліквідовано розкол у Болгарській Православній Церкві. Ми всім серцем переживали у зв`язку з цим розколом, ми бачили страждання, які він приносив людям. Оскільки це була політична акція, дуже важливо, що і подолано розкол було за участю політичної влади країни. Подолання розколу в Болгарії — приклад, який свідчить про те, що влада не повинна усуватися при появі небезпечних для єдності Церкви тенденцій, які породжуються політичними силами».

Відео дня

Під час бесіди Його Святість поділився враженнями від візиту до Болгарської Православної Церкви, що відбувся торік. «Згадую своє перебування в Болгарії. Це було радісною подією, — сказав Святіший Патріарх Кирил. — Я, мабуть, був одним з останніх, з ким приснопам`ятний Патріарх Максим звершив спільно богослужіння. Я також пам`ятаю нашу спільну молитву в храмі святого Олександра Невського в Софії».

Цар болгар, звертаючись до Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, сказав: «Ваша Святосте! Я глибоко зворушений Вашими словами. Сьогодні, завдяки запрошенню Вашої Святості, здійснилася моя мрія: у 2002 році в ролі прем`єр-міністра Болгарії я відвідав Храм Христа Спасителя і побажав собі, щоб коли-небудь мені випало щастя бути присутнім тут на Патріаршій службі. Сьогодні, у Вербну неділю, ця мрія здійснилася».

Торкнувшись теми подолання розколу в Болгарії, гість зазначив, що ще в 1965 році виступив проти ініціативи болгарської еміграції в Америці створити «незалежну Болгарську Церкву».

На завершення зустрічі сторони обмінялися пам`ятними подарунками.

Patriarchia.ru