Священний Синод УПЦ, засідання якого відбулося 25 квітня в Києво-Печерській лаврі під головуванням Блаженнішого Митрополита Володимира, зняв звинувачення у «хулі на Святого Духа» з особистого секретаря Блаженнішого архієпископа Олександра (Драбинко).

Відповідне рішення опубліковане в журналі № 56. Рішення про відкликання обвинувальної довідки мотивовано «особливими обставинами засідання Священного Синоду від 21.02.2012".

Учасники Синоду, вислухавши інформацію Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, прийняли рішення відкликати довідку до журналу № 23 засідання Священного Синоду УПЦ від 21 лютого 2012 року.

Відео дня

Згідно з офіційною довідкою до журналу № 23 засідання Синоду від 21.02.2012 р. під головуванням митрополита Одеського Агафангела, в провину архієпископу Олександру (Драбинко) були поставлені «деструктивні дії і негідну поведінку, інтриганство і спосіб життя», які «сіють смуту й підозру серед єпископату та духовенства, породжують велику спокусу серед віруючих».

Зокрема, архієпископ Олександр був звинувачений в тому, що він «дозволяє собі у ефірі загальнонаціональних світських ЗМІ відкрито виступати з критикою Вищої Церковної влади, штучно протиставляючи Священний Синод УПЦ її Предстоятелю», що, на думку Священного Синоду УПЦ, є «наклепом на соборний розум Церкви і хулою на Духа Святого».

Також в провину архієпископу Олександру було поставлено те, що він «організовує публікацію в антицерковних ЗМІ конфіденційних церковних документів, призначених для ознайомлення виключно членам Священного Синоду».

Журнали № № 37-56 засідання Священного Синоду від 25 квітня 2013 року.

Згідно підписам, у засіданні взяли участь 12 членів Священного Синоду УПЦ.