22 квітня у Музеї Волинської ікони було презентовано унікальну ковану книгу «Страсті Христові». З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта участь у заході взяли ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз разом зі студентами.

Оригінальна за задумом і художнім виконанням кована книга, претендує на представлення у Книзі рекордів України.

Відео дня

Особливістю цієї книги є те, що вона не писана, а кована у металі.

Автор – львівський митець Роман Андрійовський взяв за основу відомий у християнському мистецтві євангельський сюжет Хресної дороги Христа на Голгофу.

Із 14 зупинок (від присуду Понтія Пилата до Покладання Христа до гробу) митець взяв 7, при чому остання – Воскресіння Христа.

«Це – вже початок нового циклу, торжество Христа. Чому я і завершив цим сюжетом мій витвір. Тут я  зобразив лише одну картину падіння Христа під Хрестом, а не класичних три», – зауважив Роман Андрійовський.

Ця «книга» є його дипломною роботою і спільним проектом із кафедрою графіки та дизайну друкованої продукції Української академії друкарства.

«Цей витвір мистецтва – дійсно духовний подвиг. Я хочу передати митцю благословення від нашого владики – митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, який бажає йому Божого благословення на подальші труди», – сказав присутній на презентації ректор Волинської духовної семінарії УПЦ протоієрей Рустик Капауз.

Відвідувачів музею цей витвір мистецтва не залишив байдужим.

«Це – проповідь Євангелія у металі, мовою цього виду мистецтва… Є книга, є іконопис, а сьогодні ми можемо побачити і ковану книгу», – сказав у коментарі студент ІІІ курсу ВДС УПЦ Павло Чамахуд.

Волинська єпархія