Відзначення 1025-річчя Хрещення Русі на державному рівні повинно бути ознаменованим не лише видовищними заходами і святковими подіями, а й розв’язанням тих проблем, які не сприяють гармонійній співпраці держави та релігійних інституцій і гальмують духовно-моральний розвиток суспільства.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у зверненні учасників постійно діючого круглого столу “Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин” до Президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів України.

У зверненні підкреслюється, що має бути здійснено ряд першочергових кроків. Зокрема наголошується на недопущенні дискримінації релігійних організацій, звуження обсягів свободи совісті, запровадження форм контролю над діяльністю релігійних організацій, а також збору всеосяжних даних про кожну людину від моменту її народження, які “є неприйнятними в демократичному суспільстві”.

Відео дня

Також у зверненні пропонується відновити “нормальний механізм комунікації між церквами та релігійними організаціями з одного боку та центральною владою з іншого”.

В ньому сказано, що в останній час пропозиції і застереження релігійної спільноти, “які часом мали принципове значення для відносин конфесій і влади та були сформульовані консенсусно, в загальному підсумку залишилися без реакції”.

Крім того, пропонується вирішити питання щодо надання релігійним організаціям права на заснування навчальних закладів державного стандарту освіти, а також передбачається вирішити питання повернення церковного майна, тарифів на природний газ, електроенергію, водопостачання для релігійних організацій.