Патріарх Московський і всієї Русі Кирил заявив про те, що церковне і світське керівництво, включаючи архієреїв, державних службовців та підприємців, має у своєму житті керуватися принципом служіння людям.

«Пастир ніколи не повинен відгороджуватися від пастви протокольними або іншими перепонами - він має бути зі своїм народом. Він має пам`ятати про бідних, про нещасних, про убогих. Сильні і багаті можуть й самі про себе подбати, а коли людина слабка, коли у неї немає коштів і немає ніякої підтримки, - ось тоді до неї повинна приходити Церква», - сказав Патріарх Кирил у своєму Слові в храмі Архангела Михаїла у Кримську, що постраждав від повені в 2012 році.

Предстоятель Руської Православної Церкви нагадав слова Христа, звернені до Його учнів: «Князі земні панують над народами, але серед вас не повинно бути так, але хто хоче бути більшим серед вас, хай буде для всіх слугою, а хто хоче бути першим серед вас, нехай для всіх буде рабом».

Відео дня

«Це приголомшливої сили слова, які звернені до всіх християн, в тому числі тих, хто у владі: не панувати над народом, а служити людям. Яке чудове життя у нас було б, якби кожен, хто стає керівником, клявся перед Богом, і перед народом жити так, як Господь його закликав жити, - бути слугою, а якщо треба, рабом, віддаючи все своє життя служінню народові», - зазначив він.

«Все сказане має відношення і до Церкви, адже єпископ - це перший серед народу. Але й він буде поруч з Господом тільки тоді, коли буде слугою і рабом. Це не означає, що він повинен відмовлятися від тих функцій, які він виконує як високий керівник, це значить, що він повинен віддати все своє життя, без залишку, служінню Господу», - додав Патріарх.

Патріарх Кирил висловив надію, що принцип служіння людям буде головним для всіх керівників, що працюють в державній і приватній сферах та служитимуть загальному благу.

«Глибоко переконаний в тому, що так і буде, але за однієї умови - якщо люди у владі будуть пам`ятати слова Христа Спасителя і приймати їх розумом і серцем. Я прошу прийняти сказане всім серцем і так будувати своє життя», - підсумував Патріарх Кирил.

Прес-служба Московського Патріархата