Група опозиційних депутатів Верховної Ради пропонує запросити на святкування 1025-річчя хрещення Русі Вселенського Патріарха Варфоломія та Папу Римського Франциска. Про це йдеться в проекті постанови «Про організацію та проведення заходів з відзначення 1025-річчя хрещення Русі», зареєстрованому у Верховній Раді.

Документ рекомендує також «включити представників депутатських фракцій» до складу оргкомітету з відзначення 1025-річчя хрещення Русі.

Як сказано в пояснювальній записці до проекту постанови, «Святий апостол Андрій Первозваний першим пробудив Христову віру на півдні України, у Тавриді. При мурах страбонового Херсонесу вперше на нашій землі звіщалося Євангеліє. У часи Римської імперії в Херсонесі мученицькою смертю закінчили свою земну дорогу двоє Пап — святий Климентій і святий Мартин Сповідник».

Відео дня

Відтак, зазначають автори документу, запрошення Вселенського Патріарха та Папи Римського «дозволить належним чином відзначити в Україні 1025-річчя хрещення Русі».

Під проектом підписались народні депутати Хміль, Васюник, Кубів, Дубневич, Гінка, Котеляк, Курпіль, Парубій.

Нагадаємо, у березні цього року предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук) запросив новообраного Папу Римського Франциска відвідати Україну з нагоди 1025-річчя Хрещення України.

Пізніше посольство України при Святому Престолі у Ватикані та апостольська нунціатура в Україні виключили візит Папи Римського до України найближчим часом.

Тиждень.ua