18 квітня 2013 року в Червоному залі кафедрального соборного Храму Христа Спасителя Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив підсумкове засідання Палати попечителів Патріаршої літературної премії імені святих рівноапостольних Кирила й Мефодія.

Відкриваючи засідання, Святіший Патріарх Кирил, який є головою Палати попечителів, звернувся до присутніх зі

вступним словом

Відео дня

і оголосив порядок денний.

Було затверджено короткий список кандидатів на присудження Патріаршої літературної премії 2013 року, до якого увійшли:

Варламов Олексій Миколайович;
Володіхін Дмитро Михайлович;
Красніков Геннадій Миколайович;
Куликовська-Романова Ольга Миколаївна;
Куняєв Станіслав Юрійович;
Лепахін Валерій Володимирович;
Лощиц Юрій Михайлович;
Сухініна Наталія Євгеніївна;
протоієрей Олександр Торік.

Голосування щодо вибору лауреата, як і минулого року, буде проведено під час церемонії нагородження. Для підрахунку голосів з числа членів Палати попечителів обирається Лічильна комісія у складі трьох осіб. На засіданні 18 квітня були запропоновані наступні кандидатури:

протоієрей Миколай Агафонов, член Спілки письменників Росії;
Ю.М. Поляков, головний редактор «Літературної газети»;
В.В. Федоров, президент Російської державної бібліотеки, член Ради при Президентові РФ у справах культури й мистецтва.

***

Патріарша літературна премія імені святих рівноапостольних Кирила й Мефодія була заснована рішенням Священного Синоду від 25 грудня 2009 року (журнал № 115) з метою заохочення письменників, які зробили істотний внесок у затвердження духовних і моральних цінностей у житті сучасної людини, сім`ї та суспільства, які створили високохудожні твори, що збагатили російську літературу. Ця премія не має аналогів в історії Руської Православної Церкви і в практиці інших Помісних Православних Церков.

Премія покликана сприяти розвитку взаємодії Руської Православної Церкви і літературного співтовариства, насамперед тих письменників, хто своєю творчістю затверджує основи християнської віри. Право висунення кандидатів на здобуття премії мають Предстоятелі Помісних Православних Церков, глави самокерованих Церков у складі Московського Патріархату, єпархіальні архієреї Руської Православної Церкви, органи державної влади країн СНД і Балтії, синодальні установи Руської Православної Церкви, а також редакції літературних журналів.

Організація всіх заходів, пов`язаних з відбиранням номінантів Премії, а також підготовка засідань Палати попечителів, Ради експертів та організація урочистої церемонії обрання й нагородження лауреата Патріаршої літературної премії покладені на Видавничу Раду Руської Православної Церкви.

Уперше премія була вручена в 2011 році. Першим лауреатом Патріаршої літературної премії імені святих рівноапостольних Кирила й Мефодія став В.М. Крупін. У другому преміальному сезоні переможцями стали О.О. Ніколаєва та В.М. Ніколаєв.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі