У дні Великого посту Волинський краєзнавчий музей розпочав низку мистецьких заходів, присвячених 1025-річчю Хрещення Русі. У рамках цього проекту 9 квітня у Музеї Волинської ікони відкрили виставку «Народна ікона XVII – XIX століть».

Участь у відкритті виставки взяли голова Волинської ОДА Борис Клімчук, митрополит Волинський і Луцький Ніфонт та хор студентів Волинської духовної семінарії УПЦ під керівництвом протоієрея Петра Муляра.

Відео дня

На ній було представлено 52 експонати з фондів Музею волинської ікони, 17 з яких належать волинській іконописній школі XVII –XVIII ст.

Особливістю цих образів є те, що вони являють собою найулюбленіші волинянами іконописні сюжети – ікони Христа-Спасителя, Богородиці, святого Георгія Побідоносця, Миколая Чудотворця та Параскеви П’ятниці, великомученика і цілителя Пантелеімона

«Ці ікони є виразом тієї щирої віри, яка була в серці тих простих волинян, наших предків, є виявом їх любові до Бога», – зауважив. звертаючись до присутніх митрополит Волинський і Луцький Ніфонт. 

У свою чергу голова ОДА Борис Клімчук підкреслив, що сам музей Волинської ікони, як структурний підрозділ Волинського краєзнавчого музею був відкритий у роки, коли економічне становище держави було гіршим ніж тепер: «Тоді не платили по півроку зарплату, але зараз ми маємо «і хліб і до хліба». Але і в ті роки ми не забували про духовність. І ось вже з четверга приміщення по вулиці Коперника належатиме цьому музею», – підкреслив Борис Клімчук. 

Під час відкриття виставки хор студентів ВДС УПЦ під керівництвом протоієрея Петра Муляра виконав кілька духовних піснеспівів – стихиру свята Благовіщення, кондак Великого покаянного канону св. Андрія Критського «Душе моя», та «Земле Волинська» - стихиру, яка прославляє святих Божих угодників нашого краю.

Прес-служба Волинської  єпархії