Патріарх Московський і всієї Русі Кирил визнає, що думка РПЦ затребувана в інформаційному суспільстві, однак вважає, що церква не повинна блискавично - в режимі "твіттера" - коментувати всі події, до чого нерідко її підштовхують сьогодні, повідомляє РИА Новости.

На думку деяких представників ЗМІ та громадськості, торік РПЦ зволікала з озвучуванням своєї офіційної позиції у справі скандальної групи "Pussy Riot", яка влаштувала хуліганський "панк-молебень" у храмі Христа Спасителя, а також так і не висловила єдиної думки по "закону Діми Яковлєва "і ряду інших резонансних тем.

"Вважаю, що не слід змішувати церковну місію в інформаційному просторі з миттєвою реакцією на малозначні приводи, до якої дуже часто підштовхує нас світ, який живе в режимі "твіттера". На щось треба реагувати негайно, але потрібно діяти обачно... Нам не слід говорити мовою "твіттера", коли мова йде про порятунок людської душі. Навіть живучи в умовах постійного інформаційного шуму, церква покликана бути вірною своїй цілі піклування про душі людей", - сказав патріарх Кирил у п`ятницю на засіданні Вищої церковної ради в Москві.

Відео дня

Патріарх додав, що він як глава РПЦ "повинен реагувати тільки на те, що дійсно має відношення до порятунку людей", а керівники синодальних установ можуть реагувати на більш конкретні приводи більш оперативно, - але, знову-таки, "дотримуючись відповідні пропорції і витримки".

Він також вважає, що говорячи про свої справи та досягнення, РПЦ повинна уникати "тріумфалізму", щоб не створювати "помилкову, надмірно оптимістичну картину життя Церкви", яка може викликати "неадекватну реакцію з боку суспільства". Глава РПЦ закликав голів єпархій РПЦ до обачності в інформаційному просторі.