Святіший Патріарх Сербський Іриней і члени Священного Синоду Сербської Православної Церкви виступили з відкритим зверненням до політичного керівництва Сербії. У заяві міститься заклик не погоджуватися на умови західних політиків, які обіцяють прийняти Сербію в Євросоюз, якщо вона погодиться з незалежністю Косово і Метохії.

«Зараз від Сербії ультимативно вимагають фактичного зречення від Косово і Метохії, від джерела нашого церковного, народного і державного буття, і залишення тамтешнього сербського народу під владою тих, хто до того більшу його частину або вбив або прогнав, в замін на туманну і невідому можливість отримання горезвісної - тільки для Сербії обумовленої - «дати початку переговорів», переговорів, перебіг і результат яких ніхто не може передбачити», - наголошується в посланні.

«Церковний вісник» попросив прокоментувати це звернення заступника голови ВЗЦЗ протоієрея Миколу Балашова.

Відео дня

«Руська Православна Церква підтримує позицію сестринської Сербської Православної Церкви з косовського питання, що підкреслювалося у багатьох виступах Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, як і його покійного попередника пріснопам`ятного Патріарха Алексія II.

Про трагічну долю православного населення Косова і Метохії, древніх святинь цієї споконвічної сербської землі представники нашої Церкви свідчать на всіх доступних для нас міжнародних форумах, в численних публічних виступах і на зустрічах з політиками різних країн», - зазначив священик.

У своїй доповіді на Архієрейському Соборі, що відбувся в лютому цього року, Святіший Патріарх Кирил знову закликав до посилення дієвої допомоги православному населенню Косова і тамтешнім святим обителях. Така допомога вже надається. Значну участь в її здійсненні приймає, з благословення Його Святості, московський Стрітенський монастир.

«Що ж стосується звернення Святішого Патріарха Сербського Іринея та Священного Синоду Сербської Православної Церкви до державного керівництва Сербії, то, наскільки мені відомо, діалог Церкви з владою в Сербії з косовської тематики має регулярний характер, і це цілком зрозуміло, враховуючи значення Косова і Метохії для національної самосвідомості сербів», - уклав протоієрей Микола Балашов.

«Церковний вісник» / Патріархія.ru