8 квітня 2013 року в древньому храмі Тхаба-Ерди в Ассінскій ущелині Республіки Інгушетія вперше в сучасній історії відбулося архієрейське богослужіння. На молебні, який здійснив єпископ Махачкалінський і Грозненський Варлаам.

«Знаменно, що сьогодні в цьому тисячолітньому храмі, одному з символів Інгушетії, відбулося перше архієрейське богослужіння за дуже тривалий період. Це важлива частина багатої історії Інгушетії, і наш обов`язок відновити тут літургійне життя, а також допомогти паломникам, бажаючим відвідувати це святе місце», - сказав єпископ Варлаам по закінченні молебню.

Архіпастир відзначив, що християнство має в Інгушетії давні корені, яскравим свідченням чого є видатний пам`ятник середньовічної архітектури - храм Тхаба-Ерди.

Відео дня

Храм Тхаба-Ерди («двох тисяч святих») розташований поблизу села Хайрах на правій притоці річки Асси. Пам`ятник остаточно не датований, але, на думку вчених, первісна будівля була зведена не пізніше XI століття. Надалі храм багаторазово реконструювався і видозмінювався. Після занепаду християнства в результаті монголо-татарської навали храм став святилищем, а потім місцем, де засідав середньовічний Інгуський «парламент» - Мехк Кхел.

Махачкалінська єпархія / Патріархія.ru