9 квітня 2013 року в Патріаршій і Синодальній резиденції в Даниловому монастирі відбулася зустріч Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з представницями Всеукраїнської громадської організації «Спілка православних жінок».

У зустрічі взяли участь голова Синодального відділу із взаємин Церкви й суспільства протоієрей Всеволод Чаплін, голова правління Всеукраїнської організації «Спілка православних жінок» О.В. Коваленко, керівник Одеської обласної організації ВГО «Спілка православних жінок», голова Синодального відділу Української Православної Церкви «Церква й культура», настоятелька Михайло-Архангельського монастиря м. Одеси ігуменя Серафима (Шевчик), члени правління й керівники міських та обласних підрозділів ВГО «Спілка православних жінок», а також духівник ВГО «Спілка православних жінок», керівник відділу освіти Дніпропетровської єпархії протоієрей Сергій Рєзников, співголова Міжнародної громадської організації «Спілка православних жінок» М.М. Бєлогубова та інші.

Святіший Патріарх Кирил звернувся до присутніх із вітальним словом, нагадавши про свою участь у заході ВГО «Спілка православних жінок» — Міжнародному форумі «Православні жінки: єднання, служіння, любов», який відбувся у Києві в липні 2011 року. «Радий можливості зустрітися, з тим щоб продовжити наш діалог, який розпочався у Києві, — сказав Святіший Патріарх. — Зберігаю в пам`яті цю чудову зустріч. Незважаючи на те, що той день був одним із найважчих у моєму житті з точки зору насиченості програми, і важко було все поєднати, з Божою допомогою вдалося це зробити і, можливо, одним із найяскравіших спогадів була зустріч з вами усіма, з вашою організацією. Вважаю, що час від часу нам потрібно неодмінно зустрічатися».

Відео дня

Потім Святіший Владика поділився своїми роздумами про ціннісні установки сучасної людини, роль жінки в сучасному суспільстві та актуальні суспільні проблеми, у вирішенні яких можуть брати участь жіночі організації.

Від імені української делегації до Предстоятеля Руської Православної Церкви звернулася голова правління ВГО «Спілка православних жінок» О.В. Коваленко, яка, зокрема, сказала: «Ваша Святосте, сьогодні для нас усіх величезна честь перебувати поруч із Вами, чути Ваші слова настанови, можливо, запитати поради, і найголовніше — отримати ваше благословення. Кордони існують, на жаль, на сьогоднішній день, але наша віра не має кордонів і митниць».

О.В. Коваленко сердечно подякувала Святішому Патріарху за участь у київському міжнародному форумі і зазначила, що учасниці Всеукраїнської організації «Спілка православних жінок» прибули до Москви, щоб розвивати співпрацю з православними жіночими організаціями Росії та обговорити проведення спільних заходів.

Представниці православного жіночого руху України піднесли Його Святості Казанську ікону Божої Матері.

Під час бесіди Святішого Патріарха з представницями ВГО «Спілка православних жінок», що відбулася потім, були порушені різноманітні питання взаємодії Церкви й цієї організації. Святіший Владика відзначив, зокрема, важливість реалізації спільних соціальних проектів. Учасники зустрічі обговорили низку проблем, пов`язаних із різноманітними негативними соціальними явищами. Також обговорювалися питання майбутнього святкування 1025-річчя Хрещення Русі.

Святіший Патріарх Кирил закликав представниць ВГО «Спілка православних жінок» спільно з Церквою активно виступати на підтримку традиційних сімейних цінностей і відстоювати християнські цінності в українському суспільстві.

Всеукраїнська громадська організація «Спілка православних жінок» — одна з перших на пострадянському просторі жіночих громадських організацій подібного напрямку. Її головна мета — подолання духовної кризи в суспільстві, об`єднання ідейних, людських і організаційних ресурсів для відродження й затвердження моральних і етичних цінностей, корені яких живить православна віра.

Всеукраїнська «Спілка православних жінок» була створена в Дніпропетровську у квітні 2010 року. У липні 2011 року організація підписала договір про співпрацю з Синодальним відділом у справах сім`ї Української Православної Церкви. Сьогодні ВГО «Спілка православних жінок» — це активно діючий всеукраїнський православний рух. Організація працює практично по всій країні, її представництва знаходяться в 20 областях України. Проведено Всеукраїнський з`їзд і п`ять форумів загальнонаціонального та міжнародного рівня.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі