5 квітня, з благословення архієпископа Запорізького і Мелітопольського Луки, за підтримки обласної державної адміністрації, на провідних телеканалах регіону, пройшла фінальна фаза телемарафону «Любов милосердствує». Як повідомляє сайт Запорізької єпархії, під час акції вдалося зібрати понад 900 тис. грн., Кров здали більше тисячі шестисот донорів.

Особливий рік в історії Української Церкви, рік 1025-річчя Хрещення Святої Київської Русі, став ще й роком проведення чергового, третього за рахунком, благодійного марафону «Любов милосердствує» за ініціативи Запорізької єпархії. Це не єдиний благодійний проект, мета якого допомогти людям, які опинилися в біді, але, мабуть, єдиний, про який знають всі в нашій області - і дорослі, і діти. І не тільки тому, що фінальна фаза транслюється по телеканалах Запоріжжя, а хід марафону всебічно висвітлюється ЗМІ.

Сотні, тисячі людей своїм очима побачили, що торжеству байдужості, злоби, жорстокосердості може перешкодити тільки одне, - необхідно, щоб добрі люди не були байдужими до того, що відбувається навколо, а об`єднувалися навколо спільної мети.

Відео дня

«Скільки існує життя на землі, стільки існують біль і страждання, - сказав у своєму зверненні владика Лука. - Тільки наші любов і милосердя зможуть перемогти скорботи і страждання хворих дітей. І тоді світло наших добрих справ осяє не тільки обличчя дітей та батьків, а й світ навколо нас».

У ході телемарафону на рахунок благодійного проекту постійно надходили грошові внески від простих громадян, бізнесменів, державних та громадських діячів, представників творчої інтелігенції. Свій внесок у загальну добру справу зробили Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, депутати Верховної Ради Артем Пшонка, Володимир Бандуров. Як і в минулі роки, значну суму пожертвував запорізький бізнесмен Євген Анісімов.
У кого не було можливості пожертвувати грошові кошти, здавали свою кров. За словами завідуючої відділенням Обласного центру переливання крові Олени Боловіновой, цього року здали кров не менше, ніж минулого. Остаточний підсумок буде підведений в кінці квітня, але вже зараз можна сказати, що це буде більше тисячі шестисот донорів. Серед них студенти провідних вищих навчальних закладів регіону: Запорізького медуніверситету, Запорізького Класичного приватного університету, Запорізького технічного та національного університетів, Запорізької інженерної академії, Мелітопольського педагогічного університету, а також Будівельного коледжу, представники силових структур, військовослужбовці, співробітники МНС, козацтво.

Духовенство, молодіжні волонтерські організації, православна молодь міста та області надавали і надають не тільки матеріальну, а й моральну, і молитовну підтримку хворим дітям, а картина «Діти грають на березі моря», подарована художньою студією «Колорит», на думку авторів, стане символом нового життя і одужання.

Три години прямого ефіру, протягом яких і духовенство, і миряни змогли відчути себе однією великою, дружною сім`єю, пролетіли непомітно. Але це був лише проміжний підсумок, який на останню хвилину телеефіру склав більше 900 тисяч гривень.

Головним же підсумком проведеної акції буде проявлена віра в добрі справи, в любов, милосердя, які потрібні не тільки нужденним дітям. Ця віра може змінити будь-яку людину, перетворити її душу для нових світлих і благородних звершень. Цей проект в черговий раз показав, що православ`я нерозривно пов`язано з милосердям, і що справжня віра там, де є любов.

«Завдяки нашому духовенству, яке змогло знайти потрібні слова для своєї пастви. Завдяки тим бабусям, які передавали по 10 і по 20 гривень, уподібнюючись біблійній удовиці, завдяки керівникам, бізнесменам, всім небайдужим людям, ми були почуті Господом. Я дякую Богові, що в наших серцях живе любов і милосердя, які врятують нас, а значить і світ», - сказав на закінчення Його Високопреосвященство.