Великий піст для кожного є часом самоіспиту та вдосконалення«Чим старанніше ми будемо працювати над самими собою, намагаючись, щоб наші справи ніколи не розходилися зі словами, тим сильніше буде вплив наш на оточуючий світ», — сказав Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил за братською трапезою, що відбулася 7 квітня 2013 року після молебню у Великому соборі Донського ставропігійного монастиря м. Москви.

«Священики кажуть дуже мудрі й потрібні людям проповіді. Церква приймає дуже важливі документи в останній час, які мають достатню внутрішню духовну, інтелектуальну силу, щоб впливати на свідомість людей. І все це необхідно робити з ще більшим зусиллям і старанністю. Але при всьому цьому ми повинні пам`ятати про те, щоб сказані нами слова ніколи не розходилися з нашими справами», — підкреслив Предстоятель Руської Церкви.

Необхідно постійно контролювати свої слова, «не говорити зайвого, не спокушати людей». Добре відомо багато історій з святоотецької спадщини і фольклорних творів, «які говорять про те, що слова, не підкріплені справами, приносять більше шкоди, ніж користі», нагадав Святіший Владика.

Відео дня

За словами Його Святості, Великий піст, який «для кожного є часом самоіспиту та вдосконалення в міру сил, для священнослужителів є особливим часом, коли потрібно подумати про те, наскільки вимовлені нами слова відповідають нашому життю і нашим справам».

«Наполягаючи на необхідності розвитку богословської науки, християнської культури, діалогу з суспільством, використання засобів масової інформації, проведення великих реставраційних, будівельних робіт, створення нових парафій, нових єпархій, ми повинні в центрі всього мати те, про що я зараз сказав. І якщо всі ці зусилля будуть зібрані в єдиній точці, яка об`єднує слова й справи, ми дійсно перетворимо світ. А якщо цього не відбудеться, то не зможемо впоратися з нашими історичними завданнями», — сказав на завершення Святіший Патріарх.

Патріархія.ru