У Білорусі необхідно включити наукові ступені з богослов`я до державного переліку. Таку думку висловив Митрополит Мінський і Слуцький Філарет, Патріарший Екзарх всієї Білорусі на відкритті міжнародної конференції "Міланський едикт в історії цивілізації. Проблеми взаємодії Церкви і Держави в сучасних умовах" в Інституті теології імені святих Мефодія і Кирила БДУ, передає кореспондент БЕЛТА.

"Нам необхідно державне визнання значущості богословських досліджень в якості досліджень саме наукових. Це повинно відбитися у включенні наукових ступенів з богослов`я у відповідний державний перелік поряд з іншими гуманітарними дисциплінами", - сказав митрополит. Він також додав, що саме богословське співтовариство має продемонструвати високоякісні зразки власної педагогічної та наукової діяльності.

У свою чергу, голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків (ВЗЦЗ) Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв), який також взяв участь у конференції, заявив журналістам, що теологія (богослов`я) є і роботою Церкви з людьми і наукою. "Протягом століть теологія розробила такі наукові підходи, які необхідно знати людям, особливо тим, що навчається в університетах", - зазначив він. Митрополит додав, що сьогодні університети випускають ерудованих і компетентних людей, які однак проявляють абсолютно недозволену і смішну некомпетентність, кажучи про релігію.

Відео дня

"Не випадково більшість європейських університетів народилося з богословських", - сказав він. Глава ВЗЦЗ також звернув увагу, що зараз в Європі вузи світські, але богословські факультети в них зберігаються і є невід`ємною частиною університетської освіти. "У нас її (цієї частини. - Прим. БЕЛТА) немає тільки тому, що ми ще живемо якимись парадигмами, успадкованими від радянського часу", - вважає митрополит Іларіон. Він підкреслив, що Інститут теології БДУ - хороший приклад того, як теологія може вливатися в світський освітній простір і збагачувати його.

Крім того, виступаючи з публічною лекцією, митрополит Іларіон нагадав, що в Національному ядерному університеті "МІФІ" в Москві не так давно була створена кафедра теології. "Спочатку говорили: "Що спільного у теології та ядерної фізики? Але потім знайшлося дуже багато точок дотику,"- зазначив митрополит Іларіон..

У роботі сьогоднішньої конференції беруть участь ієрархи БПЦ та Римо-католицької церкви, провідні вчені Національної академії наук і вузів Білорусі, закордонні фахівці, дипломати і т.д. Перед початком конференції митрополиту Іларіону було вручено диплом почесного доктора Інституту теології БДУ. Організатори конференції: Білоруський екзархат, Інститут теології БДУ, Міжнародне громадське об`єднання "Християнський освітній центр імені святих Мефодія і Кирила".