На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, 7 квітня, в Києво-Печерській Лаврі православні столиці матимуть унікальну можливість – прикластись до древньої ікони Божої Матері «Умилення», що належала святому благовірному князю Володимиру Мономаху.

Напередодні, 6 квітня, під час Всенощної та у самий день свята, 7 квітня, перед цим унікальним кам’яним різьбленим образом доби Київської Русі співатиметься Акафіст Божій Матері.

Відео дня

Також цей образ Богоматері буде виставлено для поклоніння в Лаврі 20 квітня, на свято Похвала Пресвятої Богородиці.

Цей день ще називається Суботою Акафіста, оскільки на утрені після 1-ї та 2-ї кафізм і після 3-ї та 6-ї пісень канону співається Акафіст Пресвятій Богородиці. Тож, цього дня Акафіст Божій Матері теж буде читатись перед древньою іконою Богородиці «Умилення».

Цікаво, що цього року ми святкуємо 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 900-річчя вступу на престол Київських князів Володимира Мономаха, котрому, за даними експертів, і належала ця ікона Божої Матері, а також – 900-ліття «Повісті временних літ».

Відомо, що одна з редакцій «Повісті временних літ» увійшла до «Лаврентіївського літопису», куди, до речі, увійшло й «Повчання Володимира Мономаха» — літературна пам’ятка ХІІ ст., яку називають не інакше, як першою світською проповіддю.

***

Ікона Божої Матері «Умилення» була знайдена під час розкопок на Княжій горі під Каневом у 1930-х роках. Науковці припускають, що образ належав князю Володимиру Мономаху (у хрещенні Василій). Про це свідчить напис на звороті: «Господі, помозі рабу Твоєму Васілію на многая лєта стола єго».

За даними експертів, ікона виготовлена візантійськими майстрами не пізніше ХІІІ сторіччя. Підробити її в сучасних умовах неможливо. Науковці називають знахідку унікальною, адже ікон того часу на камені немає взагалі. Матеріал, з якого виготовлено образ, природний гіпс.

Нагадаємо, що 18 серпня 2012 року група православних меценатів презентувала унікальну кам`яну різьблену ікону Божої Матері часів Київської Русі Блаженнішому Митрополиту Володимиру.

«Православіє в Україні»