3 березня, в Києво-Печерській Лаврі під головуванням Блаженнішого Митрополита Володимира відбулася перша зустріч голів Синодальних відділів Української Православної Церкви з народними депутатами з Міжфракційного депутатського об’єднання «За сприяння свободі сумління», очолюване Ганною Герман.

Розпочалось засідання з привітання Предстоятеля УПЦ, в якому Блаженніший подякував народним депутатам за створення депутатського об’єднання та готовність сприяти розв’язанню важливих питань державно-церковних відносин, відкритість до діалогу та бажання спільно творити добрі справи. Крім того, Предстоятель наголосив на важливості гідно зустріти великий ювілей 1025-річчя Хрещення Київської Русі та окреслив коло питань, які Церква вважає першочерговими у розвитку співпраці з державою взагалі та Верховною Радою як вищим законодавчим органом країни.

Відео дня

Далі учасники зустрічі обговорили важливі питання церковно-державних відносин.

Зокрема, це питання щодо заборони приватизації колишнього церковного майна, надання Церкві права створювати навчальні заклади та визнання державою дипломів і атестатів випускників духовних навчальних закладів, питання важливості отримання УПЦ статусу юридичної особи тощо.

Також під час засідання учасники виступили проти легалізації грального бізнесу (законопроект«Про азартні ігри»), ліквідації Національного експертної комісії з питань захисту суспільної моралі та проти прийняття законопроекту №2342 щодо протидії дискримінації громадян через сексуальну орієнтацію та релігійній переконання.

Нагадаємо, що на початку березня Синод УПЦ звертався до Президента України з проханням ввести мораторій на приватизацію колишнього церковного майна, сприяти наданню УПЦ статусу юридичної особи та визнанню державою дипломів випускнів навчальних закладів Церкви, а також виступав проти ліквідації Нацкомісії з питань захисту моралі та законопроекту №2342.

 

У результаті обговорення було прийнято рішення зустрічатися регулярно. Крім того, учасники зустрічі дійшли спільної думки, що законотворчі ініціативи потрібно розглядати з представниками інших конфесій і релігійних організацій України. Тому члени депутатського об’єднання, очолюване Ганною Герман, вже незабаром планують зустрітись зі Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій.

«Тільки разом можна вирішити ці проблемні речі, які вже давно назріли в Україні і про які ми сьогодні тут говорили. Але для їх ухвалення потрібен консенсус і в парламенті, і у суспільстві, і в церковному середовищі, — зазначила Ганна Герман. — Тому, мені здається, наша сьогоднішня зустріч дасть важливий поштовх, внесе свіжий струмінь у всю діяльність парламенту, бо ці питання однаково важливі для всіх, не залежно від політичних переконань. І благословення Блаженнішого Митрополита Володимира на цю діяльність дуже важливе для нас».

За словами Представника УПЦ у Верховній Раді протоієрея Василія Русинки, ця зустріч стала свідченням того, що і представники законодавчої влади України, і голови Синодальних відділів і комісії Української Православної Церкви готові до тісної співпраці у вирішенні тих питань, які сьогодні назріли у нашій Церкві та суспільстві.

***

Від Міжфракційного депутатського об’єднання «За сприяння свободі сумління» на зустрічі були присутні народні депутати Ганна Герман, Юрій Мирошниченко, ОксанаКалетнік, Андрій Деркач, Едуард Гурвіц, Олег Ляшко, Сергій Міщенко.

З боку Української Православної Церкви у цій зустрічі взяли участь: Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, голова Комісії у справах монастирів при Священному Синоді митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел (намісник Києво-Печерської Лаври), голова Синодального відділу зі взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями та голова Богословсько-канонічного комісії УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин, голова Синодального відділу з біоетики та етичних питань єпископ Макарівський Іларій, голова Синодального відділу з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів єпископ Львівський і Галицький Філарет, голова Синодального відділу у справах молоді єпископ Обухівський Іона, голова Учбового комітету при Священному Синоді єпископ Ірпінський Климент, голова Синодального відділу «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик), голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, Представник УПЦ у Верховній Раді протоієрей Василій Русинка та голова Юридичного відділу Валентин Волинець, Радник Предстоятеля УПЦ Юрій Решетніков

Православіє в Україні