Вирішення проблем у відносинах між православним духовенством, парафіянами в Абхазії і Грузинською православною церквою можливо тільки на основі слідування церковним канонам, заявив голова відділу зовнішніх церковних зв`язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон на зустрічі в Сочі 28 березня з президентом Абхазії Олександром Анквабом та представником Грузинської православної церкви митрополитом Серафимом. Про це повідомляють РИА Новости

За даними ВЗЦЗ, учасники зустрічі обмінялися думками про нинішній стан і перспективи розвитку православ`я в Абхазії.

"У ході бесіди президент Абхазії Олександр Анкваб підкреслив, що духовні зв`язки абхазького духовенства і православного народу Абхазії з Грузинською православною церквою давно втрачені і не можуть бути відновлені. Зі свого боку митрополит Волоколамський Іларіон висловив переконання в тому, що вирішення проблеми може бути знайдене лише на основі строгого дотримання церковних канонів", - йдеться в повідомленні ВЗЦЗ за підсумками переговорів.

Відео дня

Митрополит Боржомський і Бакуріанський Серафим наголосив на важливості миротворчої місії церкви, спрямованої на зміцнення дружби між народами.

"Учасники зустрічі висловили думку про доцільність подальших консультацій і зустрічей з даної тематики в різному форматі",- йдеться в повідомленні.

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил 12 березня також зустрічався з президентом Абхазії, який в цей час перебував у Москві з офіційним візитом. Патріарша прес-служба тоді повідомляла, що на зустрічі "обговорювалися питання духовних взаємозв`язків народів Росії і Абхазії", не наводячи інших подробиць. Грузинська православна церква вважає Абхазію своєю канонічною територією.