Патріарх Московський і всієї Русі Кирил доручив Патріаршій раді з культури розробити програму заходів з історії Росії на найближчі п`ять років - до 2017 року. Про це Предстоятель Руської Церкви заявив на засіданні Патріаршої ради з культури 27 березня.

За словами Патріарха Кирила, кожен рік буде присвячений тій чи іншій знаменній події в історії Росії. Так, темою 2013 стане 400-річчя Дому Романових, 2014 - сторіччя початку Першої світової війни, 2014 - «Історія Росії. Від Рюрика до Миколи II», а також розвиток Росії на початку XX століття, пов`язаний з ім`ям Столипіна, 2016 - події, пов`язані з революцією.

«1917-й рік - це, з одного боку, величезна трагедія, розпад держави, початок нової, такої непростої історії. Але ж, з іншого боку, говорячи про цю трагедію, ми повинні якось спрямовуватися в майбутнє. Не просто оплакувати і не просто голову попелом посипати, а з історичного досвіду робити необхідні висновки для нашого сучасного життя. Тому, якщо в 2017-му році ми просто будемо говорити про жахи і трагедії революції, - цього недостатньо. Повинен бути якийсь позитив, і я запропонував би (знову-таки не кажу про точні формулювання) таку тему: «Історія Росії. Країна, спрямована в майбутнє». Можна по-різному формулювати, але загальна ідея полягає в тому, що ми говоримо про трагедію, але говоримо, споглядаючи в наше майбутнє», - сказав Патріарх.

Відео дня

Глава Патріаршої ради з культури зазначив, що в формулювання тем будуть вноситися корективи.