27 березня, в Москві відбулось перше засідання Церковно-громадського організаційного комітету з підготовки та проведення святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі, очолив яке Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Про це повідомлієофіційний сайт УПЦ.

 

У Патріаршу резиденцію, що у Даниловому монастирі, прибула і українська делегація. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, від Української Православної Церкви участь у засіданні взяли керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільский Антоній та намісник Святої Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський и Чорнобильський Павел.

Відео дня

Також від України у засіданні брали участь: віце-прем`єр-міністри України К.І Грищенко та Ю.Г. Вілкул; заступник київського голови, секретар міської ради Герега Г.Ф, голова правління міжнародної організації "День Хрещення Русі" О.В.Кривошея.

У ході дискусії обговорювалися питання участі органів державної влади трьох країн у підготовці до ювілейних урочистостей, розробка плану основних заходів за участю Святішого Патріарха і глав держав, порядок розгляду надходження до Оргкомітету громадських ініціатив.

У своєму вступному слові учасникам оргкомітету Святійший Патріарх відмітив, що 1025-річчя Хрещення Русі - це дата, яка має велике значення для народів і Білорусії, і Росії, і України, і для всіх країн історичної Русі. Вона повинна допомогти людям відчути подих історії, відчути духовне споріднення, знайти свій вільний, самобутній шлях у майбутнє.

Як повідомляє офіційний сайт Руської Православної Церкви, по завершенні засідання Святіший Патріарх Кирил «зважаючи на внесок у справу зміцнення традиційних духовних і культурних цінностей народів Росії, України, Білорусії» та у зв`язку з 50-річчям від дня народження, вручив голові правління міжнародної громадської організації «День Хрещення Русі» О.В . Кривошеї орден святого рівноапостольного великого князя Володимира III ступеня.

*** 12 березня Священний Синод Російської Православної Церкви ухвалив заснувати Церковно-громадський організаційний комітет з підготовки і проведення святкування 1025-річчя Хрещення Русі (Журнал № 11).