На будівництво храму на честь знаменитої ікони Козельщанської Божої Матері пішло більше п`яти років. Два роки тому тут освятили хрести і дзвіницю для майбутньої церкви і днями правили першу службу. Чин освячення очолив митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон УПЦ.

Нова церква розташувалася в самому центрі міста, на території великої машинобудівної фірми по пр. Комсомольському. "Храм зведений у стилі характерного для нашого краю українського бароко. Світлий, спрямований угору, з 11 куполами і пофарбований в традиційний для богородичних храмів блакитний колір", - розповідають у прес-службі Донецької єпархії УПЦ.

Відео дня

А головне, нововідбудований донецький храм став будинком для чудотворної святині: список Козельщанської ікони Божої Матері ще в 2005 році громаді подарував архієпископ Ізюмський та Куп`янський, тоді ще архімандрит Єлисей (Іванов). Тепер вона зайняла своє почесне місце в храмі, і будь-який віруючий може попросити заступництва у Богородиці. До речі, цей образ - найбільш шанований серед віруючих, і з ним пов`язують не одне щасливе зцілення. "Походження її в точності визначити неможливо. Достовірно відомо лише те, що ця свята ікона знаходилася в сімействі графа Капніста понад півстоліття, до чудесного зцілення його дочки Марії в кінці ХІХ століття, - говорять в прес-службі єпархії. - Список, який буде зберігатися в храмі на честь Козельщанської ікони Божої Матері, - "записаний": в радянські роки, коли не можна було зберегти ікону іншим способом, її просто "підписували" зверху, освіжали фарби. На найбільш старовинних образах може бути до десяти таких "записів".

Козельщанській іконі моляться про фізичне та духовне здоров`я, за переказами, допомагає святий образ і влаштувати щасливе сімейне життя молодим дівчатам.

dn.kp.ua