24 березня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженіший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію в храмі преподобних Антонія та Феодосія Святої Успенської Києво-Печерської Лаври.

Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ.

В першу неділю Великого посту Церква традиційно святкує Торжество Православ’я. Перед початком богослужіння був відправлений традиційний молебний чин Торжества Православ’я. Він включає в себе читання «Символа віри», виголошення «Вічної пам’яті» усім захисникам Православ’я, проголошення «Многоліття» всім Предстоятелям канонічних Православних Церков та піднесення молитвослов’я за Церкву. Зокрема, цього дня згадуються всі ті, хто зміцнював православну віру протягом багатьох століть й ті, хто сьогодні звершує своє служіння і свої подвиги заради поширення віри Христової.

Відео дня

Свято Торжества Православ’я символізує остаточну перемогу над іконоборчою єрессю. Встановлення його пов’язано з подіями Константинопольського собору 843 року, що був скликаний благочестивою імператрицею Феодорою для відновлення іконошанування у Візантійській імперії. На згадку про цю подію, важливу для христианського світу і у пам’ять про імператрицю Феодору, щорічно в першу неділю Великого посту Православна Церква урочисто відзначає відновлення іконошанування.

Звертаючись до пастви із Первосвятительським словом, Блаженніший Митрополит Володимир побажав духовної кріпості в проходженні Святої Чотиридесятниці.