24 березня в 17.00 в свято Торжества Православ`я вперше в Києві, в галереї «Соборна» пройде великопісний концерт на честь Воскресіння Христового, повідомляється на сайті Духовно-просвітницького Центру УПЦ.

«Пісне час світло почнемо» - так називається програма, яку представить Академічний православний хор, зібраний спеціально для проведення великопісного концерту з молодих православних музикантів Києва.

Поряд з монодійними співами в їх первинному вигляді хор виконає твори древніх розспівів в обробках та гармонізації сучасних авторів.

Відео дня

Музичні номери концерту будуть поєднуватися з коментарями відомих богословів, регентів святкового монастирського хору Свято-Троїцького Іонинського монастиря - протодиякона Димитрія Болгарського та Миколи Лисенка.

Великопісні концерти - унікальне явище російської музичної культури, яке не має аналогів у світі. Традиція їх проведення перервалася в 1917 році.

У дореволюційній Росії в період Великого посту припинялися усілякі розваги. Театральне життя завмирало, а концертне життя, навпаки, активізувалася. Перший концерт відбувся в Санкт-Петербурзі в 1764 році. Початок регулярним великопісним сезонам поклав Олексій Федорович Львів, директор придворної співочої капели і автор музики гімну «Боже, царя храни».

Великопісні концерти присвячувалися виключно богослужбовим піснеспівам, оскільки Найвищим велінням було заборонено «в публічних концертах змішувати духовну музику зі світською музикою та оперною». У концертних програмах розкривалася історія російського церковного співу, від середньовічних розспівів до творів сучасних майстрів.

Особливий розквіт великопісні концерти отримали в 90-і рр.. XIX - 1-ше десятиліття XX століття. У концертах брали участь кращі хори - Придворна співоча Капела, Синодальний хор, архієрейські хори.

Правмир