Блаженніший Митрополит Володимир, від імені членів Синоду УПЦ, звернувся до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України з проханням не допустити прийняття законопроекту № 2342 та зняти його з розгляду ВР.

Зокрема рішення про звернення було прийнято на останньому засіданні Священного Синоду, оскільки, як зазначено у журналах Синоду, введення в дію законопроекту № 2342 може дати державним органам підстави обмежувати Церкву в її протидії аморальному способу життя.

Нагадаємо, що 19 лютого Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні» (№ 2342).

Відео дня

Як підкреслюється у листі-зверненні, запропоновані Урядом зміни до нормативно-правових актів України, що, до речі, були розроблені за результатами засідань Координаційного центру з виконання Плану дій стосовно лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, викликали занепокоєння в середовищі вірних Української Православної Церкви з наступних причин.

По-перше, Законопроект № 2342 на законодавчому рівні вводить, уперше, поняття «сексуальна орієнтація». Передбачається, що Кодекс законів про працю України має тепер гарантувати «рівність трудових прав усіх громадян незалежно від… і сексуальної орієнтації». Себто, поняття «сексуальна орієнтація» передбачає повну рівність різних форм людської сексуальності, серед яких так звана «гомосексуальна орієнтація».

«Наша Церква підтримує державу в її намаганні запобігти можливій дискримінації людей за будь-якими ознаками. Але при цьому Українська Православна Церква наполягає на тому, «що особи, які пропагують гомосексуальний спосіб життя, не повинні бути допущені до викладацької, виховної та іншої роботи серед дітей та молоді, а також займати керівне становище в армії та виправних установах» (Основи соціальної концепції УПЦ. Розділ XII, 9)», - зазначається у зверненні.

По-друге, цей законопроект суттєво розширює обсяг поняття «дискримінація», а також вводить поняття «оголошений намір про дискримінацію» і визначає це як: «публічні дії, спрямовані на розголошення бажання поводитись з особою та/або групою осіб за їх певними ознаками менш прихильно ніж з іншою особою та/або групою осіб».

Однак такі визначення є нечіткими і тому дають змогу їх вкрай широко тлумачити. А саме - це може створити загрозу для вільної проповіді Церквою християнських моральних норм та дасть державним органам підстави обмежувати Церкву в її протидії аморальному способу життя.

По-третє, у пояснювальній записці до законопроекту № 2342 за підписом міністра юстиції України О.В.Лавриновича вказано, що цей проект «не потребує проведення громадського обговорення». Однак, як видно з вищенаведеного, запропонований законопроект має особливе суспільне значення, оскільки торкається питання про права та обов’язки громадян. А тому, на думку членів Синоду, всі можливі зміни до цього закону мають проходити громадське обговорення.

«Українська Православна Церква вважає, що запобігання дискримінації громадян за будь-якими ознаками має бути пріоритетним завданням Уряду України. Але при цьому наша держава має також стояти на захисті суспільної моралі та сімейних цінностей. Запровадження в Україні міжнародних стандартів та рекомендацій у сфері захисту прав та свобод людини і громадянина ні в якому разі не може відбуватися за рахунок відмови від традиційних християнських моральних норм», - підсумовується у зверненні Предстоятеля УПЦ до очільників держави щодо законопроекту №2342.

Православіє в Україні