Патріарх Кирил вважає дивними заяви ЗМІ про те, що в РПЦ присутній жорсткий диктат.

«На тлі всього того, що ми сьогодні маємо всередині Церкви, дивними здаються заяви в недружніх і необ`єктивних ЗМІ, що стосуються жорсткої вертикалі, диктату, нібито існуючих в Церкві», - сказав він на засіданні Вищої церковної ради.

Він нагадав про те, що в створений кілька років тому орган управління Церкви - Міжсоборна присутність, входять не тільки архієреї, духовенство, але й миряни.

Відео дня

«Важко собі уявити, як можна було б обговорювати серйозні питання і приймати дуже відповідальні рішення, в тому числі оформлені у вигляді фундаментальних документів, якщо б не існувало Міжсоборної присутності. Чинний сьогодні в Російській церкві механізм обговорення соборних документів є безпрецедентним», - підкреслив предстоятель РПЦ.

Він заявив, що дискусія в Міжсоборній присутністі, на Архієрейському Соборі є вільною: кожен встає і говорить те, що вважає за потрібне сказати.

«Немає ніяких заборон, і ніхто цим не ображає Патріарха - Патріарх відкритий до того, щоб чути ці голоси», - підкреслив Патріарх Кирил.

Правмир