7 березня в Києво-Печерській лаврі відбулася урочиста передача наміснику монастиря митрополиту Павлу історичної реліквії - виданих лаврською друкарнею в 1905 р. партитур і текстів щоденного богослужбового співу, званих «Обіход».

Як повідомляє газета «2000», архієпископ Орловський і Лівенський АНТОНІЙ, на унікальні видання він наткнувся в бібліотеці Єнісейської єпархії, де служив до кінця 2011 р.: «У Красноярськ книги перевіз хтось із парафіян чи Почаївської Лаври. Фактично врятував їх. Це могло бути або у Велику Вітчизняну війну, коли Почаїв був захоплений гітлерівцями, або в хрущовські часи, коли лавра була віддана на не менше розграбування.

Відео дня

Даний «Обіход» - надбання духовного життя нашого народу. Це основа і, одночасно, підсумок того, що напрацьовано століттями в Києво-Печерській лаврі, і набуло поширення по всьому слов`янському світу. Але широке поширення неминуче супроводжується якимись спотвореннями національного характеру або обумовленими впливами тієї чи іншої історичної епохи. Тепер з`явилася можливість відкрити першоджерело та звіритися з ним. І фахівців з Києво-Печерському «обіходу» тут більше ніж в будь-якому іншому місті нашої неосяжної Русі.

Митрополит ПАВЕЛ зауважив у зв`язку з цим: «Цінність даних видань і в тому, що їх тримали святі люди - мученики, постраждалі в першій половині XX ст.».