Сьогодні, 4 лютого, розпочався третій день роботи Архієрейського Собору Руської Православної Церкви.

За два дні роботи учасники Собору вже обговорили питання щодо складу Загальноцерковного суду, процедури обрання Патріарха Московськогоі всієї Русі, православного співробітництва і православно-католицького діалогу та взяли участь у дискусії з приводу проблем, які підняв у своїй доповіді Святіший Патріарх Кирил.

Відео дня

Зокрема, згідно з соборним рішенням Загальноцерковний суд у складі митрополита Катеринодарського і Кубанського Ісидора (голова), митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія, архієпископа Володимирського і Суздальського Євлогія, архієпископа Полоцького і Глубоцького Феодосія, єпископа Брянського і Севського Олександра (секретар суду) продовжив свою роботу.

Як відомо, в рамках Міжсоборної присутності було розроблено й запропоновано до уваги Архієрейського Собору чотири варіанти документа щодо обрання Патріарха, в якому викладається порядок цієї процедури.

Учасники Собору одноголосно прийняли рішення про проведення закритого голосування з питання про порядок обрання Предстоятеля Руської Православної Церкви. Після завершення голосування голова лічильної комісії митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій оголосив результати, згідно з якими більшість підтримали четвертий, нині чинний варіант процедури обрання Патріарха Московського і всієї Русі.

Крім того, учасники Собору обговорили деякі зміни до Статуту Руської Православної Церкви, подані Міжсоборною прсутністю, та проект Положення про склад Помісного Собору Руської Православної Церкви.

За підсумками дискусії зміни до Статуту РПЦ та Положення про склад Помісного Собору РПЦ були прийняті одноголосно.

Нагадаємо, що Архієрейський Собор проходить у Москві в Храмі Христа Спасителя з 2 до 5 лютого.

За матеріалами офіційного сайту Московського Патріархату

Православие в Украине