Виступаючи з доповіддю на засіданні Архієрейського Собору, Предстоятель Руської Православної Церкви, зокрема, розповів про свою діяльність в міжсоборний період, відзначивши: «Багаторазово протягом цих двох років я відвідував межі наших самокерованих Церков, особливо часто — Української Православної Церкви. Радий, що міцно встановився звичай щорічно проводити в Києві засідання Священного Синоду Московського Патріархату і спільно святкувати на берегах Дніпра День Хрещення Русі».

За свідченням Святішого Владики, особливе значення матиме нинішнього року святкування 1025-річчя цієї події, яка має набрати «всецерковного й широкого суспільного характеру і розгорнутися на всьому просторі історичної Русі».

Серед значущих подій минулого року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі особливо згадав відвідання ним Японії та урочистості з нагоди 100-річчя кончини рівноапостольного Миколая Японського.

Відео дня

Святіший Владика також відзначив п`ятиріччя підписання на амвоні Храму Христа Спасителя Акта про канонічне спілкування між Московським Патріархатом і Руською Православною Церквою Закордоном. Святкові заходи з цієї нагоди пройшли в Москві, а також в США та інших країнах російського розсіювання, зокрема ознаменувалися проведенням в Лондоні конференції, що зібрала більшість архієреїв Руської Православної Церкви, які несуть своє служіння за межами її канонічної території.

Згідно зі статистичними даними, наведеними в Патріаршій доповіді на Архієрейському Соборі 2013 року, за два роки Святіший Патріарх Кирил відвідав 39 єпархій, деякі з них — неодноразово. Загалом було здійснено 45 поїздок до єпархій Руської Православної Церкви.

Загалом з часу Помісного Собору 2009 року відбулося 102 Первосвятительських відвідувань єпархій; за цей період Його Святість побував у 66 єпархіях.

У 2011-2012 роках відбулися Патріарші візити до п`яти Помісних Православних Церков. Ряд Первоієрархів автокефальних Церков побували в межах Руської Православної Церкви.

«Як Предстоятель Руської Православної Церкви я зустрічався з керівниками держав, що входять до території канонічної відповідальності Московського Патріархату, а також із керівниками та видатними державними діячами інших країн, брав участь у великих міжнародних форумах», — поінформував Святіший Патріарх преосвященних владик, які беруть участь у роботі Собору.

Інформаційна служба Архієрейського Собору