Вже восьмий рік поспіль Свято-Успенська Почаївська Лавра приймає молодь, яка збирається на щорічний новорічний молодіжний форум. Цього року він відбувся з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира.

Хлопці та дівчата, які приїхали з двадцяти єпархій України, Росії, Білорусії, Польщі та Словаччини провели разом три дні, кожен з яких був насичений цікавими екскурсіями, зустрічами, конференціями, бесідами зі священиками, ранішніми та вечірніми службами.

30 грудня – офіційне відкриття молодіжного з’їзду

розпочалося з молебню в семінарському храмі преподобних Іова та Амфілохія Почаївських чудотворців. Офіційні ж зустрічі, жваві обговорення, дискусії, знайомства та обмін досвідом  відбувалися в приміщенні Почаївській духовній семінарії, яка всіма силами допомагала та підтримувала проведення молодіжних зібрань.

Відео дня

Ректор, архімандрит Нафанаіл  не тільки всіляко підтримував форум, а й дав благословення на активну участь у ньому семінаристів. Вони ж, у свою чергу, щиро відгукувалися на прохання про допомогу учасників зібрань. В результаті – панувала тепла, приємна атмосфера взаємоповаги та доброзичливості.

А далі був один із найекспресивніших та найемоційніших заходів цьогорічної зустрічі – бесіда з керуючим  молодіжами в  Іонівському монастирі архімандритом Іоасафом ( Перетятько). Він зачитав послання до молоді від Блаженнішого Володимира та розпочав невимушену та дуже жваву розмову. Фонтан емоцій, духовні повчання, переплетені з веселими життєвими прикладами, веселі відповіді на серйозні запитання і  відверта життєва правда з уст архімандрита привела всіх у неймовірний захват та подарувала бурю емоцій.

Після вечері братства ходили один до одного в гості, знайомилися, грали цікаві ігри, переймали досвід роботи один в одного. Веселими та великими компаніями і закінчили перший день форуму спільною вечірньою молитвою.

і про виховання, і про сім’ю, і про питання віри, і навіть про походження аплодисментів…

Наступного дня молодь з ранку, після Літургії, зібралася в одному з класів семінарії для зустрічі із священнослужителями. Архімандрит Іоасаф ( Перетятько), отець Андрій ( Яковлюк) з Волинської єпархії та отець Андрій ( Кинашевський) з Тернопільської єпархії провели духовні повчальні бесіди. Мова йшла і про виховання, і про сім’ю, і про питання віри, навіть про походження аплодисментів. Відповіді на анонімні записки, багато анекдотів, заклик до молоді бути справжніми людьми та істинними православними  знайшли розуміння у серцях тих, хто слухав.

Аби закріпити духовні настанови отців,  учасники форуму відправилися на екскурсії по відомим Почаївським святиням. Це і Свято-Духівський чоловічий скит, джерело Праведної Анни, Богоявленський Кременецький жіночий монастир та Успенська Почаївська Лавра. Екскурсії проводили семінаристи, яких благословив архімандрит Савва, проректор семінарії.

Палка і дружня молитва у новорічну ніч

А далі – велике вечірнє Богослужіння, після якого молодь, на нічній Літургії, в семінарському храмі вступила в 2013 рік. Почавши його не гучними святкуваннями та феєрверками, а палкою та дружньою молитвою, єднанням душ та сердець, вітаннями один одного не з бокалами шампанського в руках, а теплими обіймами.

Це не тільки зустріч Нового року, це вдячність за пройдешній, каяття про вчинені в ньому гріхи  і віра в те, що рік, який ми зустрінемо на благословенній  Божою Матір’ю  землі, не просто зробить наше життя кращим. Це віра  в те, що душа, яка, часом, така байдужа до Божого голосу, нарешті, хоч краєчком вуха, Його почує і зробить крок Йому на зустріч.

Прес-служба Синодального молодіжного відділу УПЦ