28 грудня 2012 року в Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив роботу щорічних Єпархіальних зборів міста Москви.

Предстоятель Руської Церкви виступив із доповіддю, один з розділів якої був присвячений огляду діяльності Його Святості у році, що минає.

Як голова Священного Синоду Патріарх скликав у 2012 році п`ять засідань цього органу управління Церквою. До традиційних місць проведення засідань Священного Синоду (Москва, Санкт-Петербург, Київ) додався Патріарший і Синодальний духовно-адміністративний і культурний центр Руської Православної Церкви на Півдні Росії, де відбулося друге засідання весняно-літньої сесії.

Відео дня

Вища Церковна Рада, будучи виконавчим органом Руської Православної Церкви, чинним при Патріарху і Священному Синоді, збиралася цього року 6 разів (із урахуванням позачергового засідання 12 жовтня). Вищою Церковною Радою було, зокрема, прийнято нове Положення про Міжнародні Різдвяні освітні читання, а також зроблено важливу заяву у зв`язку із судовим вироком у справі осіб, котрі осквернили священний простір Храму Христа Спасителя.

З 2010 року в Руській Православній Церкві успішно працює Міжсоборна присутність. У 2012 році у профільних комісіях і робочих групах Присутності інтенсивно велася підготовка проектів документів до Архієрейському Собору, що наближається. Потім відбулося обговорення цих проектів у єпархіях і в Інтернеті. У листопаді, з урахуванням поправок, що надійшли, проекти документів розглянула редакційна комісія під керівництвом Його Святості, а в кінці того ж місяця під головуванням Святішого Владики відбулися президія і пленум Міжсоборної присутності.

Предстоятель Руської Церкви в минулому році неодноразово зустрічався з В.В. Путіним, який вступив навесні на посаду Президента Російської Федерації, а до цього – був головою Уряду. Особливо значущою, за словами Його Святості, стала зустріч В.В. Путіна з керівниками традиційних релігійних громад Росії в Даниловому монастирі, на якій порушувалися нагальні питання взаємодії держави і традиційних релігій на благо суспільства.

Також Святіший Патріарх неодноразово зустрічався з Д.А. Медведєвим як у період його роботи на посту Президента Російської Федерації, так і після вступу на посаду глави Уряду РФ.

Регулярно відбуваються зустрічі Його Святості з мером Першопрестольного граду С.С. Собяніним. У дусі взаєморозуміння вирішуються нагальні питання церковного життя столиці, у тому числі – пов`язані з реалізацією програми будівництва 200 храмів.

Триває процес утворення нових єпархій, що дає помітний позитивний імпульс подальшому розвитку церковного життя. У 2012 році в Росії утворено 35 нових єпархій; з метою поліпшення координації діяльності і керованості єпархій, що знаходяться в одному суб`єкті Російської Федерації, створено 17 нових митрополій: Волгоградська, Ярославська, Самарська, Нижегородська, Омська, Татарстанська, Білгородська, Івановська, Ставропольська, Симбірська, Курська, Челябінська, Пензенська, Кузбасська, Чуваська, Вятська, Тамбовська.

У 2012 році Його Святість здійснив візити в Помісні Православні Церкви.

У ході візиту в межі Болгарської Православної Церкви Святіший Патріарх Кирил звершив богослужіння разом з її Предстоятелем – нині покійним Святішим Патріархом Максимом; відвідуючи Кіпрську Православну Церкву – разом із Блаженнішим Архієпископом Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостомом II.

Відвідуючи Польську Православну Церкву, Святіший Патріарх Кирил разом з її Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Варшавським і всієї Польщі Саввою відвідав православні храми і монастирі країни, здійснив ряд богослужінь, у тому числі – на Святій горі Грабарці, зустрівся з польськими державними, громадськими та релігійними діячами. Також у ході візиту Предстоятелем Руської Церкви і головою Польської католицької єпископської конференції митрополитом Юзефом Михаликом було підписано Спільне послання народам Росії та Польщі.

На запрошення Блаженнішого Патріарха Святого града Єрусалима і всієї Палестини Феофіла III і Священного Синоду Єрусалимської Православної Церкви Святіший Патріарх Кирил звершив паломницький візит на Святу Землю. Предстоятель Руської Церкви звершив богослужіння і вклонився найбільшим християнським святиням у Ізраїлі, Палестині та Йорданії, а також зустрівся з політичним керівництвом і релігійними діячами цих країн.

Святіший Владика у році, що минає, також здійснив архіпастирські візити в Україну, Білорусію, Казахстан, Японію, а також до16 єпархій Росії.

Під час візиту до Японії, приуроченого до 100-ї річниці кончини святого рівноапостольного Миколая Японського, Святіший Патріарх Кирил звершив ряд богослужінь, зустрівся з імператором Акіхіто, відвідав місця, постраждалі від руйнівного стихійного лиха.

Предстоятель Руської Церкви побував у постраждалому від природного катаклізму місті Кримську Краснодарського краю.

Протягом року Святіший Патріарх відвідував ставропігійні монастирі як у Москві, так і за її межами.

За даними на 28 грудня, Святіший Владика у 2012 році звершив 244 богослужіння, очолив 41 єпископську і 21 ієрейську хіротонії, здійснив 25 освячень храмів, а також закладних каменів у основу майбутніх церков.

Святіший Патріарх Кирил у році, що минає, взяв участь у значимих церковно-громадських та церковно-державних заходах, зокрема, у традиційному святкуванні Дня слов`янської писемності і культури, в урочистостях з нагоди 5-річчя підписання Акту про канонічне спілкування, відзначення 200-річчя Бородінської битви, Дня народної єдності, 400-річчя подолання Смути і відновлення російської державності, в низці інших заходів та урочистостей.

Знаковою подією стало молитовне стояння на захист віри, зганьблених святинь, Церкви і її доброго імені, яке відбулося біля Храму Христа Спасителя 22 квітня.

У році, що минає, Святіший Патріарх Кирил також очолив засідання ряду піклувальних рад.

Патриархия.ru