Церква зробила добрий крок, попросивши мерію Москви про виділення місця для дітей-сиріт на новому столичному кладовищі, а отримала порцію інтернет-бруду, написав на своїй сторінці у "ЖЖ" диякон Андрій Кураєв.

За його словами, 23 грудня минулого року було прийнято постанову єпархіального зібрання Москви. "Звернутися до міської влади із клопотанням про сприяння у виділенні на одному з московських кладовищ спеціальної ділянки землі для гідного християнського поховання дітей-сиріт", – ішлося в документі. "І наступним єпархіальним зборам Патріарх доповідає, що ця частина постанови була виконана. Все. Жодного злого наміру. Жодної політики", – пише Кураєв.

"Питання і справді морально ясне: за сиріт заступитися нікому. Сирота може бути не однорічним дитятком, а, скажімо, 14-річним чоловіком. Він помер. "Органам опіки "найпростіше і найдешевше його останки спалити. І наплювати на те, що він уже вважав себе самостійною людиною, і у нього могли бути свої релігійні уявлення і уявлення про власний відхід із життя. Але грошей на придбання могили, як і на купівлю квартири у нього не було. Рідні він не був потрібним живим, тим більше він не став їм потрібен мертвим. А тому на автоматі – у піч його. Ось проти цього і повстала Церква. Що в цьому антигуманного? І така форма допомоги зовсім не означає, що Церква не виявляє іншої турботи про сиріт", – вважає священнослужитель.

Відео дня

Кураєв говорить, що зрозуміти обурених неважко. За його словами, останнього місяця будь-яка згадка про сиріт зводилася до політичного і лицемірному контексту. І в день, коли Путін підписав "закон Діми Яковлєва", патріарх говорив про цвинтар для сиріт. "Це не узгодження дій Патріарха і Кремля один із одним і з західним календарем. Це – збіг. Випадок", – пише Кураєв.

Як повідомлялося, сьогодні патріарх Кирил звернувся до мерії Москви з проханням про виділення місця для дітей-сиріт на новому столичному кладовищі. "Мною було надіслане звернення до уряду столиці про виділення на одному з московських кладовищ спеціальної ділянки для християнського поховання дітей-сиріт", – заявив глава Руської православної церкви на єпархіальних зборах Москви. За словами патріарха, на Алабушевському кладовищі Москви, що відкрилося у жовтні цього року, виділена ділянка площею 0,45 га. У даний момент оформляється необхідна документація, і розробляється проект благоустрою ділянки.

Росбалт.RU