Переддень Нового року, Різдвяний піст і самі дні свят повинні бути часом для роздумів про вічне, підведенням підсумків і внесенням виправлень у своє життя. Про це заявив глава відділу Московського патріархату із взаємин Церкви та суспільства протоієрей Всеволод Чаплін.

«Піст – це, звичайно ж, обмеження в їжі, але не тільки обмеження в їжі. Це особливий час для життя зі змістом, це час, у котрий потрібно подивитися уважно на свою душу, побачити гріхи, недосконалості, омани, які у тебе є, помолитися, покаятися в своїх гріхах», – зазначив він.

Суть християнства, сказав протоієрей Чаплін, у тому, що Бог став людиною для того, «аби людину звести до свого рівня, зробити гідною неба». Але це – не автоматична подія.

Відео дня

«Це непросто, доводиться змінюватися, іноді проходити через спокуси й випробування. Люблячий Бог заради того, щоб ми отримали справжнє благо входження в небо, може по-різному нас виховувати – через хвороби, страждання, лиха, війни. Він попускає це все заради того, щоб ми духовно очистилися, стали іншими і набули благо набагато більш важливе, ніж матеріальні блага земного життя», – підкреслив Всеволод Чаплін.

Говорячи про Новий рік, він зазначив, що свято, особливо це, є «часом сенсу», коли людина оцінює, як вона прожила рік, що зробити в майбутньому році, як змінитися і виправитися. За його словами, християнська традиція спонукає людей «спостерігати часи і терміни, а значить – робити висновки».

«Свято не має бути порожнім, воно не повинне перетворюватися на відхід від душевних проблем через гірші приклади консюмеризму. Я зараз їхав сюди і бачив рекламу, меню одного ресторану: «похмільне меню – східний суп і 50 грам». Символом не тільки Різдва, але й Нового року має бути не похмільне меню, а група людей, нехай зібраних навколо загального столу, котрі розмовляють про щось серйозне, важливе, про щось, що їм потім принесе користь у житті», – резюмував священик.

NEWSru.com