У доповіді на єпархіальних зборах Московської єпархії Святіший Патріарх Кирил проаналізував інформаційну кампанію проти Руської Православної Церкви, повідомляє Правмир.

Багатьом людям минулий рік запам`ятається низкою неоднозначних і навіть скандальних подій у політичному та суспільному житті нашої країни. На жаль, деякі з них не обійшли і Церкву.

Останнім часом усі ми стали свідками низки блюзнірських актів, інспірованих силами, ворожо налаштованими по відношенню до Православ`я. Опоненти Церкви назвали ці витівки антиклерикальними діями. Однак ті, хто використовує подібні слова, часом не мають уявлення про те, що таке клерикалізм і антиклерикалізм. Йдеться не про антиклерикалізм – йдеться про те, що Церква стала «незручною» для певної частини суспільства, адже вона все голосніше піднімає свій пастирський голос, аби свідчити світу про Істину, що є правда Божа, а що – брехня. Церква каже людям: абсолютний критерій добра і зла – це не людські судження, а закон Господній, даний згори і написаний у серці кожної людини.

Відео дня

У багатьох ЗМІ була розв`язана справжня інформаційна кампанія проти Православної Церкви. Складалося враження, що антицерковні сили немовби тестують наш народ на готовність захищати найдорожче, на готовність захищати свою віру.

І на цей тест люди відповіли різноманітним та активним вираженням своєї позиції: соціологічні служби зареєстрували, що абсолютна більшість росіян ставляться до події як до блюзнірства [1]. Люди зберігають високу довіру до Церкви і готові захищати свої духовні ідеали і святині.

Відрадно, що у віруючих людей виникло природне бажання захистити свої святині. Саме тому 22 квітня цього року, на тиждень 2-ий по Великодню, коли Церква святкує пам`ять святого апостола Фоми, на молебний спів і стояння на захист віри, зганьблених святинь, Церкви і її доброго імені зібралися численні віруючі. За уточненими даними ГУВС столиці, понад 65 тисяч осіб з Москви, Підмосков`я та інших регіонів Росії прийшли в цей день до головного храму країни. Багато державних і громадських діячів однозначно засудили факти блюзнірських дій.

Організатори провокацій прорахувалися і не змогли досягти поставлених цілей. Причина цього полягає, насамперед, у тому, що завдані образи зачепили особисто мільйони людей, торкнулися найглибинніших і найсвітліших почуттів, якими живе людина і завдяки яким її життя знаходить сенс і цінність.

Більш того, виступи антицерковних сил тільки згуртували православні громади. Абсолютно всі розмови про внутрішній розкол у Церкві, про відхід від неї віруючих виявилися блефом, ідеологічної міфологемою, котра не підтверджується фактами. Показово, що нам невідомо жодного достовірного випадку відходу з Церкви її чад у результаті розв`язаної антицерковної кампанії. А заяви деяких осіб, котрі нібито втратили довіру до Церкви, ще раз свідчать про те, що ці люди за способом життя і за змістом своєї віри ніколи до Церкви і не належали.

Подія має стати уроком для натхненників і організаторів антиправославних дій. Для кожного, хоч трохи знайомого з історією християнства, цілком очевидна непорушна, затверджувана століттями істина: будь-які нападки і утиски лише зміцнюють Церкву. В епоху стародавніх гонінь на християнство ця теза була яскраво і влучно сформульована таким чином: «Кров мучеників є насіння Церкви».

Однак це не повинно посувати нас до тріумфалізму. Варто пам`ятати про те, що сталося, зберігаючи в незмінності передану нам від батьків віру і продовжуючи свідчити Євангеліє Христове з усяким дерзновенням (див. Діян. 28, 31).

Хотів би відзначити зусилля православних громадських організацій, включаючи молодіжні, представників православної інтелігенції, які, проводячи мирні акції або роблячи заяви в підтримку Церкви, намагаються сміливо відповідати на виклики, кидані нам недоброзичливцями. Діяльність православних громадських організацій в даний час стає все більш помітною, до їхніх лав активно вступають нові члени. Вважаю, що дану роботу необхідно і далі розвивати. При цьому ще раз наголошую: захист святинь у православному розумінні виключає ненависть до опонентів, але, навпаки, передбачає дії, сповнені спокою і гідності.

Відрадно, що представниками православної громадськості регулярно ведеться активна просвітницька робота на різних форумах, круглих столах та в Інтернеті. Нашою відповіддю на ситуацію, що складається, повинні стати місіонерські зусилля, а також власний приклад праведного життя у Христі. Тільки так можна подолати те відчуження, яке штучно намагаються створити між Церквою і маловоцерковленою частиною наших співгромадян або невіруючими людьми

[1] За результатами ініціативного всеросійського опитування ВЦВГД, проведеного у вересні 2012 року, 82% росіян негативно оцінюють факти вандалізму, псування церковного майна та образи почуттів віруючих (http://wciom.ru/index.php?id=459&uid=113085).