Священний Синод Руської Православної Церкви встановив додаткове свято на честь святих благовірних Петра і Февронії Муромських, яке не потрапляє на піст: завдяки цьому всі бажаючі зможуть вінчатися в свято цих покровителів шлюбу, чого раніше зробити не могли. Про це повідомляє РІА Новини.

Раніше святкування пам`яті святих благовірних князя Петра і княгині Февронії Муромських відбувалося тільки 8 липня (25 червня за старим стилем), тобто в період Петрового посту. День пам`яті муромських чудотворців був також обраний для святкування дня Сім`ї, любові і вірності, який широко відзначається в Росії. Багато молодих пар висловлювали бажання одружитися і вінчатися в це свято покровителів шлюбу, однак, за усталеною традицією, Руська Православна Церква в піст таїнство вінчання не звершує.

"Синод встановив додатковий день святкування пам`яті святих благовірних князя Петра, у чернецтві Давида, і княгині Февронії, в чернецтві Євфросинії, Муромських чудотворців – у недільний день, що передує 19 вересня (6 вересня за старим стилем), на спомин перенесення їх чесних мощей в 1992 році", – повідомили РІА Новини в середу в Синодальному інформаційному відділі РПЦ за підсумками дводенного засідання Синоду.

Відео дня

У підсумкових документах Синоду пояснюється, що в 2011 році Архієрейський собор доручив синодальній богослужбовій комісії "розглянути питання про додаткову дату святкування пам`яті святих благовірних князя Петра і княгині Февронії Муромських, маючи на увазі бажання багатьох християн узяти церковний шлюб у день шанування цих покровителів подружжя".

Духовенству у дні пам`яті святих Петра і Февронії, за рекомендацією Синоду, слід присвячувати проповідь розкриттю християнського вчення про сімейні цінності, а також підносити на богослужінні особливі молитви про примноження любові, щасливий шлюб, зберігання цнотливості і множення дітей.