Церква вшановує пам`ять святителя Вассіана сповідника, архієпископа Тамбовського.

Архієпископ Вассіан (у миру П`ятницький Володимир Васильович) народився в 1879 році в сім`ї торговця. У 1902 році закінчив юридичний факультет Московського Імператорського університету і отримав посаду присяжного повіреного, на якій прослужив 7 років.

У 1909 році він став послушником спочатку в пустелі Святого Паракліта, потім – у Троїце-Сергієвій Лаврі. Тут майбутній архієпископ був пострижений у чернецтво з ім`ям Вассіан. У 1917 році він закінчив Московську Духовну Академію. Після революції, коли розпочалися гоніння на Церкву, ієромонах Вассіан був возведений в єпископський сан.

Відео дня

У 1921 році він став єпископом Єгор`євським, вікарієм Рязанської єпархії. Того ж року він був заарештований Рязанською ЧК у місті Єгор`євську, і доставлений до Бутирської тюрми в Москві. Кілька місяців владика провів в ув`язненні без пред`явлення звинувачення, на початку 1922 року він був звільнений за клопотанням Політичного Червоного Хреста. Не маючи можливості керувати Єгор`євським вікаріатством, єпископ Вассіан залишився в Москві, служив у храмі Благовіщення на Бережках.

У 1927 році владика був призначений єпископом Козловським, тимчасово керуючим Тамбовською єпархією, а в 1930 році возведений у сан архієпископа Тамбовського і Шацького. Того ж року він був заарештований за груповою церковною справою, але через деякий час звільнений. У 1935 році стався новий арешт і заслання в Північний край. 27 грудня 1940 архієпископ Вассіан (П`ятницький) помер на засланні.

Православ`я і світ